Nyheter

Här hittar du nakenbaden

NYHETER

Kolla hela Sverige-listan

Nu har trenden vänt – fler och fler vill bada nakna i Sverige.

Nya badplatser öppnas och i Skåne finns ett bed & breakfast för naturister.

– Vi ser ett växande intresse, ute i Europa är detta enormt stort, säger Olle Strand, redaktör för naturisten.se.

I England stängs snart landets mest anrika naturisttrand, Corton, utanför Lowestoft. Nu finns bara tio nakenstränder kvar på de brittiska öarna. Ett mindre krig har nu utbrutit mellan myndigheterna och de 11 000 organiserade naturisterna. Över 1,5 miljoner nakenbadande britter tvingas trängas på tio stränder.

– Vi vill inte sätta oss på höga hästar om det här, men vi är en grupp som diskrimineras. Om vi var en etnisk eller religiös minoritet skulle en sådan här sak aldrig kunna hända, säger Andrew Welch, ledare för föreningen brittiska naturister.

Paradis

Men Sverige är något av ett paradis för nakenbadare och naturister. Möjligheterna att bada utan kläder är enorma, det finns 100 000 sjöar och 760 mil kust. För den som ostört vill ta sig ett dopp utan en tråd på kroppen går det att hoppa i nästan var som helst utanför tät bebyggelse. De senaste åren har det återigen blivit mer populärt att bada naken tillsammans med andra, och det finns nu cirka 75 officiella eller inofficiella nakenbad i Sverige.

– Vi ser ett växande intresse och flera tecken på att det har vänt och att fler vill vara naturister. Ute i Europa har det blivit enormt stort med naturismturism. Två miljoner människor åker till Spanien för att bada nakna, säger Olle Strand, naturist från Uppsala och redaktör för naturisten.se.

Nudister i Skåne

Ifjol öppnade Skandinaviens första bed and breakfast för nudister i Skåne. På Hylteberga gård utanför Skurup får gästerna vara nakna på terassen och i kök och matsal. Även på den stora ängen uppmuntras nakensolande, och i närområdet finns två nakenbad. Hylteberga gård lockar både tyskar och japaner till Sverige.

– Jag tänker mig nog att många av våra boende kommer att vara vuxna par. Alla slags gäster är välkomna. Vi ska inte fungera särskilt annorlunda mot andra bed and breakfast-ställen. Men den som bor här måste vara beredd på att möta vuxna som rör sig nakna, säger ägaren Steffen Brummer Pind till Sydsvenska Dagbladet.

Onaturligt

I Sundsvall ska ett nytt nakenbad öppnas vid Västra Lövsjön i år. Men nakenbad är fortfarande ett känsligt ämne. Grannarna har protesterat högljutt mot stranden.

– Vi vill inte ha en blandad strand med både naturister och vanliga. Det är så onaturligt det kan bli. En familj ska inte behöva bada med nakna människor, säger Kjell Tjärnström till Dagbladet.

Olle Strand tycker dock säker på sin sak, nakenbadare har roligare:

– Den sociala samvaron är viktig, det skapar väldigt goda kontakter och man har trevligare än på ett textilbad. Vågar man ta av sig kläderna är man en öppnare människa.

Minimedia

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter