Nyheter

Här finns Sveriges enda vita lejon

NYHETER

”Sällsynta djur som är utrotningshotade”

Här finns Skandinaviens enda vita lejon.

I Junsele i Ångermanland satsar man på att rädda hotade djur.

– Det handlar om sällsynta djur som är utrotningshotade i världen, säger djurparkschefen Ulf Henriksson.

Två av parkens största attraktioner bland de 25 djurarter som finns är vita tigrar och vita lejon. Junsele Djurpark är den enda parken i Skandinavien som har vita lejon.

– Vi samarbetar med en park i Tyskland sedan 1984, de här djuren är utrotningshotade i världen, säger Ulf Henriksson.

Vita tigrar i Sverige finns bara i Junsele och i Parken Zoo i Eskilstuna.

– Lejonen och tigrarna fascinerar våra besökare. De är spännande och mycket vackra att titta på, säger Ulf Henriksson. Men vi har även varg, känguru och kameler.

Ökat intresse

Intresset för de vita lejonen medfört har gjort att besökarantalet har ökat kraftigt. Många nya besökare har fått information och kunskap om bevarandeprojektet för de vita lejonen. Projektet har stöttats av många, allt från privatpersoner som lämnat donationer som aktivt deltagit och medverkat i projektet för de vita lejonen.

Gästerna kan välja olika paketlösningar med stugor och camping som alternativ. Det finns även tempererad bassäng, flera fotbollsplaner, tennis och andra alternativ för den som också vill sporta under sin vistelse.

Bygger koncept

Målet är att placera det lilla samhället Junsele, 18 mil nordväst om Sundsvall, på kartan igen.

– Vi gör hela tiden förändringar och bygger olika koncept. Vi vill att både barn och vuxna ska trivs och ha roligt tillsammans, säger Ulf Henriksson.

Säsongen börjar före midsommar med två öppna helger. Sedan slås portarna upp i två månader.

Då har Junsele Djurpark öppet varje dag.Han började som vaktmästare och djurskötare för 25 år sedan. I fjol köpte han parken.

Tuff utmaning

Att driva en djurpark i glesbygd och samtidigt rädda utrotningshotade djur är en tuff utmaning. När Junsele Djurpark var som störst hade parken 45 000 besökare under en säsong.

När Ulf Henriksson tog över var siffrorna nere på 17 000. Parken gästas av våra nordiska länder, men även av många tyskar.

– Vi lyckades dubbla 17 000 i fjol och fortsätter vår satsning. Vi har bland annat gjort klart med Tobbe Trollkarl och Bodils Minicirkus. Byggare Bob kommer också att kunna roa de minsta barnen.

Minimedia

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter