"Det enda vi vill är att leva i fred"

avLinda Hjertén

NYHETER

Familjen Rayan chattade med Aftonbladets läsare

Foto: urban andersson
Mamma Raida Rayan vakar numera hela nätterna igenom vid sonen Mahmouds sida på sjukhuset i Gaza City. Pappa Majed får återvända till familjens förstörda hem.

Familjen Rayan är en vanlig familj i Gaza.

Pappan är arbetslös, hemmets kylskåp gapar tomt och barnen drömmer mardrömmar.

I dag chattade de med läsarna:

– Vi bryr oss inte om politik. Vi vill bara ha fred, säger Raida Rayan, 34.

Foto: urban andersson
Mahmoud Rayan, 5 år gammal, ligger på sjukhuset i Gaza City. Han kämpar för sitt liv efter en bombattack på deras grannhus.

Familjen Rayan består av nio personer. De bor vid Asabratorget i Gaza City.

Den 15 januari stod lille Mahmoud, familjens yngsta son, på balkongen då en bomb detonerade. Han föll tre våningar och vårdas nu på sjukhus i Gaza med svåra skador.

I eftermiddags chattade familjen Rayanmed aftonbladets läsare över en knastrig telefonlinje.

Felicia säger: Hur är situationen och stämningen i Gaza?

Familjen Rayan säger: Det är lugnt vad gäller skjutande och bombande. Men spänningen ligger i luften. Vad gäller mat och förnödenheter är det kris. Det kommer inte in tillräckligt.

Emma säger: Hej! Vad kan vi i andra länder göra för att hjälpa er i Gaza?

Familjen Rayan säger: Mamman svarar: Stödja oss och inte glömma oss. Försöka förstå vad vi genomlider.

Janne7373 säger: Hej Rayans! Vad tror ni krävs för att vi ska få fred i Mellanöstern?

Familjen Rayan säger: Mamman svarar: Jag är inte insatt i politik och är heller inte intresserad. Det enda jag vill är att leva i fred och det kan jag bara göra om mitt land blir fritt från ockupation. Palestina måste få rättvisa.

Markus säger: Upplever ni det som att Hamas medvetet utnyttjar civila som "skydd" i sina operationer?

Familjen Rayan säger: Pappan svarar: Det är inget jag vet något om. Jag struntar egentligen i allt som heter Hamas. Det enda jag vill är att få fred, att få leva i frid.

Lasse Kongo säger: Hejsan. Tror ni att det nånsin kommer att blir fred mellan Israel och Palestina?

Familjen Rayan säger: Pappan svarar: Jag önskar det, men det känns långt borta. Alla skillnader mellan människor måste suddas ut först, och alla måste få samma rättigheter. Jag tror på en stat för alla med samma förutsättningar och att alla ska få vara trygga.

FreeGaza säger: Hur mår er son Mahmoud idag?

Familjen Rayan säger: Pappan svarar: Tack gode Gud så är han lite bättre nu, och vi ber för att han ska få må bra.

Markus säger: Hur går det för alla barn just nu? Hur reagerar dom på allt det här?

Familjen Rayan säger: Mamman svarar: Situationen är som svårast för barnen. Det finns ingen säkerhet för dem, de känner sig inte trygga. De vågar inte gå ut eller gå till skolan. De är rädda och mår psykiskt dåligt.

Johan säger: Hur tror ni att er framtid ser ut? Kommer ni bo kvar i Gaza?

Familjen Rayan säger: Mamman svarar: Vi hoppas att vi kan bo kvar. Gaza är vårt hem och vi vill inte lämna vårt hemland, vår mark. Men vi måste få säkerhet för att kunna fortsätta att leva här. Med Guds hjälp hoppas vi att vår framtid ska bli bra.

Sanela säger: Jag undrar om ni just nu har mat så det räcker? Och så undrar jag om ni tycker utlandet har hjälpt tillräckligt eller om vi tittat bort? Önskar er all lycka!

Familjen Rayan säger: Pappan svarar: Isoleringen och kontrollen är så extrem att det är alldeles för lite förnödenheter som kommit in i Gaza. Vi är tacksamma för all hjälp från andra länder men hittills har den har inte nått oss under kriget. Det är inte andra länders fel, det är isoleringen som är problemet. Men vi är tacksamma för alla försök.

Erika säger: Går barnen till skolan? Och dom äldre till jobbet?

Familjen Rayan säger: Pappan svarar: Skolan har öppnat men barnen var rädda och kom hem igen. De vågar inte vara långt i från sitt hem just nu. De vuxna som har jobb har börjat gå tillbaka till dem, men arbetslösheten är så extremt hög att många inte har några jobb att gå tillbaka till. Jag önskar att jag själv hade ett jobb.

Hadiya säger: Salam Aleykom. Vad tänker ni om arabvärldens ledare och hur de har agerat i denna situation?

Familjen Rayan säger: Pappan svarar: Jag förväntar mig ingenting från de arabiska ledarna. De har svikit oss och lämnat oss nakna. En ledare som Chávez (Hugo Chávez, Venezuelas president reds anm) har varit bättre än någon arabisk ledare någonsin varit. Han har gjort det som våra egna ledare borde göra. Vi önskar att vi hade en ledare som honom.

Vill säger: Har ni mat och dryck så att det räcker?

Familjen Rayan säger: Jag har varit arbetslös i fem år så vårt kylskåp har varit tomt väldigt länge. Vi har så vi precis klarar oss, inte mer. Och på tal om kylskåp så har vi inte ens ett funktionellt kylskåp eller ens en tvättmaskin.

sami säger: Hej, Vad vill ni säga till alla i världen som inte kan förstå hur hemsk situationen i Gaza är?

Familjen Rayan säger: Pappan svarar: Den demokratiska världen ska stå för demokratin men gör det inte utan låter barn dö. Till dem vill jag säga: Titta bara. Det behövs inte sägas mer. Titta på Gaza.

vonken säger: Hur ser en typisk dag för er ut under denna extrema situation? Hur/var tar ni skydd?

Familjen Rayan säger: Mamman svarar: Det finns inte mycket mer att göra än att spendera tid med grannarna. Det enda skyddsställe vi har är källaren.

tobbe säger: Hur ser det ut i Gaza just nu, efter alla bombningar?

Familjen Rayan säger: Hus är jämnade med marken. Åkrar och olivlundar är helt sönderbombade. Det är smutsigt och sopor överallt. Folket försöker stötta varandra på alla sätt de kan. Vi vill ha fred. Vi är fredsälskande och det är det vi hoppas och ber för. Det är alltid folket som råkar illa ut i krig.