"Färgerna gör huset ombonat"

avHelena Aro

Publicerad:
Uppdaterad:

Dansk design med 50- och 60-tal.

Det går att kombinera färg och harmoni!

Hemma hos trebarnsföräldrarna Anna och Henrik Nordström flödar färgerna i en härlig mix av dansk design och loppis­fynd.

Välkommen in och inspireras!

Anna njuter i den stora röda soffan i vardagsrummet. Familjen har bott i villan sedan 2002 och förändrat lite då och då.

I Lännersta utanför Stockholm bor Anna, 40, och Henrik, 46, med döttrarna Julia, 10, Matilda, 8, och Astrid, 6. Den gula villan med vacker snickarglädje är 164 kvadratmeter stor och andas harmoni från golv till tak – trots att den är full med färg.

Familjen har bott i villan sedan 2002 och har förändrat den genom årens lopp med fondtapeter och färg. Direkt innanför dörren möts man av en varm röd ton på väggarna. Den hemtrevliga atmosfären fortsätter in i vardagsrummet som går i vitt och gult och matrummet med sina röda medaljongtapeter.

Loppis ger idéer

Både Anna och Henrik är intresserad av inredning.

–?Henrik får sin inspiration från olika inredningsmagasin, själv hämtar jag min inspiration på plats, i inredningsbutiker, restauranger, hemma hos vänner och på loppisar.

Hon tycker inte om när ett hem känns sterilt och opersonligt. Därför är kombinationen ett vitt rum och en färgad fondtapet perfekt. Och så är det ju lätt att ändra om man tröttnar på tapeten.

Anna älskar klassisk dansk design, allra helst från 1950- och 60-talet, vilket syns i delar av inredningen.

–?Jag tycker egentligen om många olika stilar så länge det känns personligt och hemtrevligt. Jag shoppar gärna äldre design och älskar att fynda retroprylar på loppis. Det blir härliga minnen i hemmet!

En av favoritprylarna hemma är en staty av en välsvarvad kvinna som Anna fick av maken Henrik när de fick sitt första barn.

–?Konstnären kallade den för Moder jord, och jag tyckte att den var väldigt passande när jag precis fått barn, berättar Anna och ler åt minnet.

Alla valde färg själv

Trots att huset flödar av färg känns det aldrig oroligt eller skrikigt.

– Nej, de starka färgerna gör bara hemmet mer ombonat. Det röda i hallen ger en välkomnande känsla redan när man stiger in, säger Anna.

På övervåningen ligger familjens fyra sovrum, ett allrum och en toalett.

Barnens rum är rena färgklickarna. Här har barnen själva fått bestämma tapeter och inredning, berättar Anna.

I lilla Astrids rum går rosa och vitt igen i allt från ett rosa My little pony-slott till den handmålade, rosa anslagstavlan.

Matildas rum går i turkos och lime. Här inne älskar hon att pyssla och har alltid perfekt ordning på alla små detaljer i rummet.

Största tjejen Julias rum är helt i rosa. Härinne älskar hon att möblera om och göra fint.

Ett livstidsprojekt

Planerna och drömmarna för huset är många. Badrummen behöver renoveras och Anna och Henrik fantiserar om att inreda vinden till arbetsrum. Att bo i hus är ett livstidsprojekt där allt har sin tid, något som de flesta villaägare är rörande överens om.

–?Närmast till hands ligger att fräscha upp golven i huset, men det har vi sagt sen vi flyttade in!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård