”Lysande” undantag

avSofia Ström

NYHETER

Hela Stockholm släcks – men inte Stadshuset

Orsakar bråk  ”Det är att göra miljöfrågan en otjänst”, säger Stockholms miljöborgrråd Ulla Hamilton om varför de väljer att inte släcka. Yvonne Ruwaida (MP), oppositionsborgarråd, håller inte med. ”Det är viktigt att skapa opinion kring klimatfrågan, säger hon.

Slottet släcks.

DN-skrapan, Sofia kyrka och Kaknästornet likaså.

Men mitt i Stockholm står Stadshuset som ett lysande utropstecken.

Stockholms siluett försvinner för en timme – i en manifestation för vårt blödande klimat. Men besluten om nedsläckning kommer från privatpersoner och organisationer.

”En otjänst”

Stockholms stad deltar inte.

– Vi tycker att det är att göra miljöfrågan en otjänst att göra den till en symbolfråga om att släcka lamporna en timme. Miljöarbete måste man jobba med hela tiden,

säger miljöborgarråd Ulla Hamilton.

Oppositionsborgarråd Yvonne Ruwaida (MP) tycker att Hamilton är ute och cyklar.

– Det är klart att det krävs att vi både byter glödlampan och släcker ner den. Men

det är, tvärtemot vad Ulla

Hamilton säger, viktigt att vi visar politiskt ledarskap och skapar opinion kring klimatfrågan.

Ruwaida tycker att det är en självklarhet att delta i Earth hour.

– Den här typen av manifestationer gör oss starkare och skapar lite glädje i klimat-arbetet, säger hon.

Lasse Gustavsson, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF, säger att han hellre glädjer sig åt dem som är med än beklagar dem som ställer sig utanför.

– Jag har 3 000 städer världen över med mig, Stockholm är mitt minsta bekymmer. Jättemånga stockholmare är med – vill miljöborgarrådet sluta upp så är hon väldigt välkommen.

I dag klockan 20.30 släcker miljoner människor över hela världen ljuset i en timme.

Minst 3 000 städer i 85 länder drar ur kontakten. Eiffeltornet i Paris, operahuset i Sydney och lutande tornet i Pisa kommer stå i mörker.

I 165 svenska kommuner och städer visar man sitt stöd för klimat-frågan. Avenyn i Göteborg, Gustav Adolfs torg i Malmö och ringmuren i Visby släcks ner.

– Det är den största enskilda manifestationen någonsin, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

ARTIKELN HANDLAR OM