”Det kom eld ur deras kroppar”

avPeter Kadhammar

Israel sköt granater med vit fosfor – Sabah såg sin familj brinna till döds

1 av 5 | Foto: Foto: SCANPIX
viktigt vittne Sabah Abu Halima förlorade sin make och fyra barn när israelisk militär sköt granater med vit fosfor under attacken mot Gaza. Hon kan bli ett viktigt vittne – men Israel kommer knappast att ställas till svars för krigsförbrytelserna.

Klockan 17.05 den 4 januari anlände en svårt skadad kvinna till Shifasjukhuset i Gaza.

Detta var under Israels skoningslösa anfall mot den palestinska enklaven och sjukhusen var översvämmade av sårade som sökte vård. Men den här kvinnans skador fick doktor Alaa Ali att reagera.

Hon hade djupa brännsår på fötterna och höger arm, något hade bränt rakt genom huden och köttet och musklerna, ner till benet, och det hade fortsatt att brinna in i benet.

Vad hade träffat kvinnan?

Hennes namn var Sabah Abu Halima och hon kan bli ett av de viktigaste vittnena om israeliska krigsförbrytelser under attacken mot Gaza.

Den amerikanska organisationen Human Rights Watch har samlat bevis och kräver att FN ska agera mot krigsförbrytarna: israelisk militär sköt

i strid mot internationell rätt granater med vit fosfor i tätbefolkade områden. Vit fosfor har den egenheten att när den träffar en människas hud så brinner den och fortsätter att brinna.

Sabah Abu Halima kunde själv se det fenomenet – på sig själv, men framför allt på sin make och sina barn.

– Det kom eld ur kropparna på dem, sa hon på sjukhuset.

Av Sabah Abu Halimas nio barn dog fyra

i attacken: dottern Shahid, 15 månader, och sönerna Hamza, 10, Zeid, 11, och Abdel Rahim, 14. Även hennes make Sadallah, 45, dödades, dock inte av elden. Han halshöggs antingen av granaten som slog in genom väggen eller av splitter.

Jag skriver detta så kyligt jag förmår eftersom vi ändå inte på allvar kan leva oss in i den fasa som familjen Halima utsattes för. Men låt mig ändå citera vad Sabah Abu Halima sa till tidningen New York Times:

– Barnen skrek ”det brinner! det brinner” och där var rök överallt och en fruktansvärd, kvävande stank. Min 14-åring ropade ”jag kommer att dö, jag vill be”.

Human Rights Watch lägger fram bevis för att Israel använde vit fosfor, något som israeliska försvarsmakten i och för sig inte förnekat, och beskriver andra attacker och fler vittnesmål.

De israeliska förbrytelserna ligger i linje med vad andra erövrare gjort sig skyldiga till i tredje världen. USA i Vietnam, Sovjet i Afghanistan, Frankrike i Algeriet, Storbritannien lite överallt. Erövraren tar alltid till grövre och grövre våld när kriget inte går att vinna.

Kommer någon att ställas till svars för förbrytelserna? Kommer den internationella brottmålsdomstolen i Haag att utfärda en arresteringsorder för premiärminister Ehud Olmert?

Skulle inte tro det. Olmert är inte en balkansk rövarkung som Radovan Karadzic. Han är ingen brottslig afrikansk ledare som Sudans president Omar Hassan al-Bashir.

Israel är en strategisk allierad till supermakten USA och kan därför fortsätta att begå brott mot den palestinska befolkningen. Därför kunde en hög israelisk militär, överste Liron Liebman, chef för militäråklagarens internationella avdelning, redan förra månaden avfärda anklagelserna om krigsförbrytelser.

Liebman sänkte sig inte så lågt att han påstod att Israels kritiker är ”antisemiter”. Däremot använde han det andra nyckelordet för att avfärda kritik.

Anklagelser om krigsförbrytelser är, sa Liebman, ”juridisk terrorism”.