Rädda julen - panta dina flaskor

avMikael Stengård

Akut brist på glasflaskor till julmusten

Vill du rädda julen och samtidigt göra en insats för miljön?

Gå och panta dina glasflaskor.

Det råder nämligen akut brist på 33-centilitersflaskorna som behövs för julmusten.

Foto: Foto: Scanpix

Den svenska julmusten är lika starkt förknippad med julen som Kalle Anka och dopp i grytan.

Men nu kan alltså julen, så som vi hittills känt den, vara hotad.

Hela julproduktionen hotad

33-centilitersflaskorna som behövs för julmusten och julölen är slut på bryggerierna. Och nu vädjar branschorganisationen Sveriges Bryggerier konsumenterna att gå och panta sina flaskor så att julen räddas.

– Om vi inte får in 100 000 flaskor den här veckan hotas hela julproduktionen. Så om man sitter på backar med tomglas gör man en god gärning om går och pantar, om några veckor är det för sent säger Cecilia Giertta, vd för branschorganisationen Sveriges Bryggerier.

Totalt saknas tre till fyra miljoner flaskor som bryggerierna behöver få in före jul.

Dubbel god gärning

Anledningen till den stora bristen på flaskor sägs vara nedgången i ekonomin.

– Den svaga kronan ledde till att många svenskar stannade hemma under semestern och köpte upp sig på läsk. Så nu tror vi att många har tomglasbackar stående i sommarstugan där de inte gör någon nytta, säger Giertta.

Enligt henne är det första gången bryggerierna går ut med en uppmaning till konsumenterna om att panta sin flaskor för att rädda julproduktionen.

– Alternativet blir att dricka musten och ölen ur i pet-flaskor. Men vi vet att de allra flesta vill ha sin must och öl i glasflaskor. Pantar man sina flaskor gör man en dubbel god gärning – julmusten räddas och miljön skonas, säger Giertta.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jul

Julhandeln