Nyheter

Nya VAB-reglerna kostar miljoner

Av: 

Johanna Melén

Emma Gårdsäter

NYHETER

Men fusket minskar inte visar siffror från Försäkringskassan

Sjukintyget från skola och förskola skulle minska fusket och spara pengar.

Men nya siffror visar att fusket inte verkar ha minskat och att systemet kostar miljoner.

– Det är bara en dyr och krånglig åtgärd som borde avskaffas, säger Veronica Palm, Socialdemokraterna.

Har du varit hemma för vård av sjukt barn – utan att vårda något sjukt barn?

Det tror i alla fall regeringen att många gör och i somras infördes därför ett nytt system för att hejda fusket.

Den som ansöker om tillfällig föräldrapenning ska gå till dagis eller förskola för att få en underskrift om att barnet verkligen har varit hemma på grund av sjukdom.

Utebliven effekt

Nu visar siffror från Försäkringskassan att den väntade effekten uteblivit.

I februari förra året tog föräldrarna ut i snitt 2,73 så kallade VAB-dagar. I februari i år, med det nya systemet, var siffran 2,82 dagar, uppger TT.

– Det vi kan se är att man inte tar ut färre dagar per gång än tidigare, säger Henrik Määkinen, controller på Försäkringskassan till Aftonbladet.

Han vill själv inte dra slutsatsen att det här är ett bevis för att det nya systemet är verkningslöst. Däremot kan han intyga att merarbetet för alla parter har ökat.

10 miljoner i porto

– Många föräldrar missar att skicka in intyget. De skickar bara in begäran om tillfällig föräldrapenning. Om intyget inte kommer får vi påminna om det per post, säger Henrik Määkinen.

Det handlar om hundratusentals brev som skickas fram och tillbaka mellan Försäkringskassan och landets föräldrar. Riksdagens utredningstjänst har räknat ut att bara portokostnaden för det nya systemet går på nära 10 miljoner kronor varje år. Försäkringskassan har uppskattat att det nya systemet kostar totalt runt 40 miljoner årligen.

– Hela anledningen till de nya VAB-intygen var att komma undan de som fuskar. Men det fyller inte sin funktion. Det är bara en dyr och krånglig åtgärd som borde avskaffas. Dessutom drar det resurser från förskola och skola, när delar av administrationen sker där, säger Veronica Palm, Socialdemokraternas talesperson i socialförsäkringsfrågor.

Bättre information krävs

Försäkringskassans nya uppgifter säger ingenting om effekterna av de nya VAB-regler. Det anser Bettina Kashefi, statssekreterare hos socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

För att kunna dra några slutsatser om ifall fusket ökat eller minskat krävs en större studie.

– Det stora problemet är att människor inte har fått information om de nya reglerna från Försäkringskassan. De känner inte till på vilket sätt de ska ska fylla i informationen och därför måste många ansökningar kompletteras, säger Bettina Kashefi.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter