Nyheter

Tusentals nya vind- kraftverk planeras

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Regeringens mål för utbyggnad av förnybar energi med 25 terawattimmar fram till 2020 skulle kunna fördubblas.

Åtminstone om det är upp till vindkraftsindustrin.

Det skriver Dagens Nyheter i dag.

I dag när regeringen och oppositionen ska diskutera den framtida energipolitiken är en sak säker – alla vill de har ökade satsningar på förnybar energi. Vindkraften är ett starkt alternativ.

De 30 största svenska vindkraftsbolagen är väl förberedda eftersom de redan i dag har konkreta planer på vindkraftsparker som skulle ge 55 TWh per år, skriver DN.

I dag finns sex vindkraftsparker i drift och tio är under uppbyggnad. Samtidigt har man fått tillstånd att bygga 18 nya parker. Dessa totalt 34 parker skulle kunna producera drygt 10 TWh el.

80 andra parker i olika stadier av projektering skulle tillsammans enligt beräkningar kunna producera så mycket som ytterligare 45 TWh. Utöver dessa finns en rad mindre anläggningar som inte omfattats av tidningens granskning.

Fyra viktiga frågor

Fyra frågor är avgörande för vindkraftens framtid: prissättningen, tillståndsprövningen, finansieringen och förutsättningarna för de havsbaserade vindparkerna.

– Vi är övertygade om att vi till 2020 ska kunna producera 15 TWh på land. Men ska vi klara ytterligare 10 TWh till havs behövs ett bättre stöd, säger Matthias Rapp som är vd för branschorganet Svensk Vindenergi till DN.

Prissättningen påverkas positivt då elcertifikatsystemet ska byggas ut och tillståndsprövningen ska förenklas. Då återstår frågan om finansiering som ännu inte är löst. Dessutom behöver man dra kablar till vindkraftanläggningar och det är inte så enkelt.

– Att koppla in dem kommer att bli en utmaning, säger Mikael Odenberg som är generaldirektör för Svenska Kraftnät.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert: