Nyheter

Nattis blir lag om S vinner valet

Av: 

Eva Buskas

NYHETER

Nattis kan bli lag om S vinner valet.

På kongressen i dag beslutade Socialdemokraterna att kommunerna måste ha förskola på kvällar och helger.

– Det är helt orimligt att man tvingas tacka nej till att gå upp i tid för att det inte finns barnomsorg, säger Veronica Palm.

För många föräldrar som jobbar kvällar, helger och nätter är det ett ständigt pusslande för att få ihop barnpassning när de jobbar.

Mindre än varannan kommun har i dag barnomsorg på obekväma tider, så kallad nattis. Flera kommuner har dessutom stängt sina nattis de senaste åren.

– I kärvare ekonomiska lägen tvingas kommunerna prioritera – och det som inte är lagstadgat prioriterar man bort, säger Veronica Palm, socialdemokratisk riksdagsledamot.

Om det blir en rödgrön regering tänker Socialdemokraterna kräva att alla kommuner måste ha nattis. Det beslutade S-kongressen i förmiddags.

Partiledningen ville från början bara ha en betydligt mjukare linje där man påpekade för kommunerna att förskola på obekväm arbetstid är viktigt. Men kongressen ville gå längre än så och göra det obligatoriskt.

– Dagens föräldrar kräver en annan förskola än bara på kontorstid. Våra föräldrar och svärföräldrar jobbar, det gjorde inte deras föräldrar, säger Veronica Palm.

Även Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tidigare sagt ja till obligatoriskt nattis och dagens kongressbeslut innebär att det sannolikt blir lagstiftning vid en rödgrön valseger.

– Jag har svårt att se andra sätt än att lagstifta för att få alla kommuner att genomföra det.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: