Två svenskar uppges varit med på influensaplanet

Av: Linda Hjertén, Niklas Ylinenpää

Publicerad:
Uppdaterad:

En av dessa har kontaktat Smittskyddsinstitutet

Med på planet från New York där en danska blivit smittad av svininfluensan var även två svenskar.

– En person har kontaktat oss, säger Antonio Barragan, avdelningschef på Smittskyddsinstitutet.

Två svenskar åkte med samma Continental-flight som den smittade kvinnan. Danska myndigheter kontaktar nu alla som var med på planet.
Två svenskar åkte med samma Continental-flight som den smittade kvinnan. Danska myndigheter kontaktar nu alla som var med på planet.

Danska Sundhedsstyrelsen gick tidigare ut med att en dansk har bekräftats smittad av svininfluensan H1N1.

Danskan ska ha smittats under en resa i New York enligt myndigheterna.

Under fredagen blev det känt att en svenska var med på planet – nu har uppgifter släppts om att ytterligare en svensk person fanns med på planet. Enligt Sundhedsstyrelsen i Danmark var två av passagerarna svenskar.

Svenskarna ej i riskzonen

Ingen av dessa uppges vara i riskzonen för att ha smittats.

– Vi har kontaktat svenska myndigheter och upplyst dem om namnen så att svenskarna kan få förebyggande behandling, säger Susse Holst vid Sundhedsstyrelsen till TT genom nyhetsbyrån Ritzau.

Smittskyddsinstitutet i Sverige vill däremot inte kommentera uppgifterna om ytterligare en svensk person på influensaplanet.

– Vi har bara blivit kontaktade av en person, inte två, säger Antonio Barragan.

Alla på planet ska undersökas

När den smittade danskan kom tillbaka till Danmark den 29 april sökte hon sjukvård för halsont och hosta, skriver bt.dk. Det kunde sedan konstateras att kvinnan är sjuk i svininfluensan H1N1.

Passagerarna som reste på samma flyg som danskan ska kontaktas och undersökas. Flyget från Continental Airlines avgick från Newark flygplats och det anlände till Kastrup flygplats den 29 april klockan 07.35.

Den smittade kvinnan är redan på bättringsvägen, hon ska ha fått en mild variant av viruset, men kommer trots det att hållas isolerad till den 6 maj.

Svenskan som befann sig på samma plan har fått råd av Smittskyddsinstitutet hur hon ska gå vidare med det inträffade.

– Smittskyddsinstitutet har förmedlat kontakt med smittskyddsenheten i det län som personen bor i. Det åligger sedan smittskyddsläkare att göra uppföljning på detta, säger Antonio Barragan.

331 bekräftade fall

Sammanlagt har nu 331 fall av svininfluensan H1N1, som i Sverige nu kallas "den nya influensan", bekräftats världen över enligt WHO – World Health Organization. Men det är en siffra som hela tiden stiger.

Två personer i Frankrike har smittats av H1N1-viruset, säger hälsovårdsminister Roselyne Bachelot. De var de två första bekräftade fallen i Frankrike.

Den mexikanska regeringen säger att smittan, bara i Mexiko, har krävt 15 bekräftade dödsfall och att det finns 328 bekräftade smittfall i landet.

Men smittan är mindre aggressiv än väntat. Enligt WHO är viruset väldigt smittsamt, men mycket lätt att behandla, förutsatt att behandlingen sätts in från första dagen.

Inga fall i Sverige

I Sverige har inga fall av svininfluensan ännu rapporterats. Många personer har testats och i morgon väntas svaren på ytterligare ett tio-tal prov. På Smittskyddsinstitutet jobbar man för högtryck.

– Just nu verkar viruset inte sprida sig så våldsamt fort. Om det inte gör det kan det antingen dö ut eller så har vi tid på oss. Jag tycker att man ska njuta av majvädret och faktiskt inte bekymra sig för det här. Vi jobbar på för högtryck men gemene man behöver inte vara orolig just nu, säger Annika Linde, statsepidemiolog vid SMI, till TT.

Hur smittar viruset?

Viruset smittar mellan människor via exempelvis nysningar. Men det är oklart hur smittsamt och farligt det är – eller kan bli.

H1-virus är kända för att ge ganska beskedliga, förkylningsliknande infektioner. Å andra sidan var det ett H1-virus som låg bakom spanska sjukan som tog 20–50 miljoner människors liv 1918–20.

Källor: CDC, Smittskyddsinstitutet med flera (TT)

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN