Nyheter

Två bekräftade fall i Skottland

Av: 

Tobias Österberg

Sofia Ström

NYHETER

149 döda – WHO höjer beredskapen för pandemi

Skottlands hälsominister Nicola Sturgeon tvingades efter beskedet från Monklands hospital meddela att Storbritannien nu är det femte landet som nåtts av smittan.
Skottlands hälsominister Nicola Sturgeon tvingades efter beskedet från Monklands hospital meddela att Storbritannien nu är det femte landet som nåtts av smittan.

Turister i Mexiko har tagit med sig svininfluensan tillbaka till sina hemländer

Två fall har nu konstaterats i Skottland.

Därmed har smittan spridits i fem länder.

Svininfluensan har kommit till Europa.

Efter beskedet om att en man i Spanien smittats under en resa i Mexiko så agerade politiker och myndigheter i Europa blixsnabbt och kallar till krismöte.

Senare på kvällen bekräftades två fall av smitta i Skottland. Två personer som kom hem från Mexiko för en vecka sedan är sjuka, men uppges återhämta sig bra, rapporterar Sky News.

"Stanna hemma"

EU:s hälsokommissionär Androulla Vassiliou uppmanar människor att undvika att resa till Mexiko och USA innan man fått kontroll på smittan, rapporterar CNN.

Även USA ber resenärer med destination Mexiko att vara försiktiga.

– Vi tar detta på allvar, säger USA:s utrikesminister Hillary Clinton.

Fyra länder

Världshälsoorganisationen (WHO) varnar för en pandemi – en världsomfattande epidemi – och höll ett tidigarelagt möte medan rapporter om misstänkta fall strömmade in från hela världen.

Men bara i fem länder hade man på måndagen säkert konstaterat smitta: Mexiko, USA, Kanada, Spanien och Storbritannien.

I Sverige har minst sex personer testats för svininfluensa, i Danmark har fem personer testats, varav en nyligen hade besökt Mexiko, och i Norge testades en person, som sannolikt inte var smittad.

Alla skolor stängs

Samtidigt har myndigheterna i Mexiko skrivit upp siffran för hur många som kan ha dött av smittan till 149, medan drygt 1 600 ytterligare fall av smitta misstänks.

På måndagen meddelade landets hälsominister Jose Angel Cordova Villalobos att alla skolor i landet stängs, för att förhindra att smittan sprids ytterligare.

De flesta av de mexikaner som tros ha dött i den nya svininfluensan var vuxna, men inte äldre personer,

Världsbanken lovar landet 205 miljoner USA-dollar i lån för att bekämpa influensan.

Larsson kortar resa

EU:s hälsomyndigheter samlades redan på måndagen till möte i Luxemburg, vilket skulle följas av ett möte mellan utrikesministrarna.

Men EU-kommissionen kallade också hälsoministrarna till krismöte på torsdag, enligt det tjeckiska ordförandeskapet. Folkhälsominster Maria Larsson kortar enligt TT ner sin Pekingresa för att delta.

ANNONS

Shoppa härliga reakläder och skor - nu kan du fynda varor till 25% rabatt hos Ellos!

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter