Fick 891 000 – utan att jobba

Av: Elisabeth Marmorstein

Publicerad:
Uppdaterad:

För pengarna köpte Bermudez–Svankvist en Porsche åt sin man

I blåsväder Angeles Bermudez-Svankvist får fortsatt kritik från facket. I ett internt brev på ST kallas de rekryteringar generaldirektören gjorde ”idotiska”.
Foto: Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
I blåsväder Angeles Bermudez-Svankvist får fortsatt kritik från facket. I ett internt brev på ST kallas de rekryteringar generaldirektören gjorde ”idotiska”.

Kritiken från facket mot Angeles Bermudez-Svankvist fortsätter.

I ett internt brev anklagar de henne för lögn.

På sitt förra jobb fick hon gå innan hon ens börjat.

Avgångsvederlaget på 891 000 kronor använde hon till att köpa en Porsche Boxster åt sin man.

Lyxåk i 50 -årspresent.

– Jag tycker att jag har ett jättebra samarbete med mina fackliga företrädare, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör.

För ungefär en månad sedan avslöjade Aftonbladet att Angeles Bermudez-Svankvist handplockat fyra gamla kollegor till toppjobb med miljonlöner på Arbetsförmedlingen.

Har inte läst brevet

Avslöjandet rörde upp heta känslor på myndigheten. Inom fackförbundet ST är ilskan stor, särskilt över att generaldirektören hävdade att facket godkänt rekryteringarna.

Några dagar efteråt svarade ST med att i ett internt brev kalla rekryteringarna för ”idiotiska” och menar att hon kört över facken.

Angeles Bermudez-Svankvist har inte läst brevet.

Hon vill inte heller kännas vid att hon ska ha kallat medarbetarna på huvudkontoret för ”surkorvar” och ”mögel” som facket tidigare hävdat.

Men hon är väl medveten om att den stora omorganisationen från 21 myndigheter till en har skapat oro.

– Det är alltid jobbigt i en neddragningsprocess. Det har jag stor respekt för, säger hon.

Flera personer har kontaktat Aftonbladet och berättat om turbulensen.

Men ingen av de Aftonbladet har talat med vill förekomma med namn i tidningen. De säger att de är rädda för repressalier. Flera vågar inte ens mejla.

En anonym brevskrivare slår apropå hennes ledarskapsbok ”Management by love” fast att:

”Management by love” är i själva verket ”Management by fear”. De som inte är med henne är emot henne och är man emot henne är man ute i kylan”.

Angeles Bermudez-Svankvist slår ifrån sig kritiken.

– Jag vet att jag gör ett mycket bra jobb.

Nio månadslöner

När Bermudez-Svankvist skulle börja som kommundirektör i Södertälje 2006 hamnade hon i en bitter strid med kommunens förvaltningschefer.

Konflikten blev dyr för kommunen. Efter segslitna förhandlingar kunde Bermudez-Svankvist kvittera ut ett avgångsvederlag på nio månadslöner eller 891 000 kronor – utan att ha arbetat en enda dag. Tre månader senare köpte hon en splitterny Porsche Boxster. Den var en 50-årspresent till hennes man.

Publicerad: