Misstänkt våldtäkt på treårig flicka

NYHETER

Den treåriga flickan smet i väg från sandlådan. När mamman hittade henne var hon förtvivlad och uppriven.

Nu misstänker polisen att den lilla flickan utsatts för en våldtäkt.

– Vi hoppas att allmänheten kan komma med tips, säger Jan Friberg på polisen i Gävleborg.

Det var vid åttatiden i onsdags kväll som den lilla flickan och hennes två syskon lekte på familjens bakgård i centrala Sandviken.

Plötsligt hörde mamman inga ljud från tomten längre och när hon tittade ut var barnen borta.

– Mamman började genast leta och hittade först sina två söner. Till slut hittade hon dottern som var uppriven och mamman fick så konstiga uppgifter av henne, säger Jan Friberg chef för polisens familjevåldsenhet.

– Flickan kan ha varit borta i en dryg halvtimme men för mamman kändes det så klart som att hon var borta väldigt länge.

Kan ha våldtagits

Polisen larmades och den lilla flickan togs med till sjukhus för en läkarundersökning. Hon har även hörts av experter från polisen.

Polisen misstänker, efter de uppgifter som hittills kommit fram, att flickan kan ha lockats in i en lägenhet av någon och där våldtagits.

Men ärendet är svårarbetat eftersom det inte finns vare sig vittnen eller en klar berättelse. Den lilla flickan har inte ett så utvecklat tal och när hon vallades i området från där hon försvann har hon inte kunnat säga var hon tog vägen.

– Vi hoppas att lokalbefolkningen kommer med tips om de sett något av intresse, säger Friberg.

"Största allvar"

Prover från flickan har skickats till SKL och svar väntas komma om en vecka. De kan visa spår från en eventuell gärningsman.

– När det gäller ett sådant litet barn måste man ta det hela på största allvar, säger Jan Friberg.

Han betonar dock att våldtäktsbegreppet är brett när det gäller små barn och inte alltid måste innebära fullbordade samlag.

– Vi hoppas få mer klarhet i ärendet när vi fått tillbaka provsvaren.