KD: Familjens frihet - viktigaste utmaningen

NYHETER

Göran Hägglund följde ungdomsförbundets råd och talade om famijen i talet i Almedalen

Foto: Göran Hägglund talade sig varm för familjens frihet.

VISBY. KDU:s Charlie Weimers efterlyste hårdare straff och förändringar i LAS.

Det fick han inte. Istället pratade Göran Hägglund etik, moral och solidaritet.

Men på ett område är de överens: vikten av familjens frihet.

Omkring 1 500 personer kom till Almedalen för att höra Göran Hägglunds tal i kväll. Det var den hittills minsta publiken under Almedalsveckan.

Men de som kom fick höra en ovanligt skämtsam Göran Hägglund.

Som:

– På NTF:s hemsida varnas för en av trafikens farligaste moment: vänstersvängen. Här finns en tydlig parallell mellan trafiken och politiken.

Eller:

Tydligt ideologiskt tal

– Jag gissar att en och annan känner oro över att ta plats när de tänkta förarna orienterar mer genom backspegeln än genom framrutan. Och ur bilradion strömmar Highway to hell...

Men framför allt var det ett tydligt ideologiskt tal. Göran Hägglund gjorde klart att KD vill ha mindre lagstiftning och ett samhälle tydligare styrt av etik och moral.

– Hederlighet, personligt ansvar, förvaltande och solidaritet är sådant som inte går att lagstifta fram, sa Göran Hägglund.

Just personligt ansvar stod högt på önskelistan när ungdomsförbundet KDU:s ordförande Charlie Weimers skrev sitt önsketal på aftonbladet.se. Det gjorde också familjens frihet. Och Hägglund utropade först familjens frihet till ”den viktigaste utmaningen i vårt land i dag” och gick sedan till storms mot kvoteringen av föräldraförsäkringen:

Självständiga familjer

– Det är en frihetsinskränkning som slår direkt mot det civila samhällets hjärta. Det sätter den viktigaste gemenskapen av alla fast i ett skruvstäd. Men självständiga familjer är det fria samhällets viktigaste grundval. Vi kristdemokrater överger den aldrig!

Men några besked om strängare straff och förändringar i LAS fick inte Charlie Weimers av sin partiledare.

Hägglund följde inte heller Weimers uppmaning att försvara existensen av en litteraturkanon och ta strid mot förfulningen av stadsmiljön.

Däremot gick Göran Hägglund till hårt angrepp mot fildelningen.

– Skaparna av Pirate Bay tog betalt för sin skapelse. Plötsligt var det inget tal om fri delning och kopiering för alla och envar.

ARTIKELN HANDLAR OM