Ja till resning i mordmål

avAftonbladet, Tobias Österberg

NYHETER

Ny rättegång mot en 23-årig man misstänkt för morden

Det blir en ny rättegång mot en 23-årig man, som tidigare friats från misstankar om att 2007 ha mördat ett par från Båstadstrakten.

Hovrätten i Skåne säger ja till åklagarens resningsansökan.

Kort efter beslutet greps mannen i sin bostad, skriver Helsingborgs dagblad.

Enligt hovrättens beslut är det sannolikt att 23-åringen skulle ha fällts för mord om de nya omständigheterna i målet varit kända när den friande domen i tingsrätten kom.

Ställningstagandet innebär att målet tas om igen i Helsingborgs tingsrätt.

Hittades styckade

Hösten 2007 frikände tingsrätten 23-åringen från åtalet för mord på Sölve Svensson, 64, och Irene Saldert, 58, från trakten av Hovs hallar i Båstad. De var då anmälda försvunna sedan början av året, men deras kroppar hade inte hittats.

Våren 2008 påträffades de styckade kropparna i en sjö utanför Lund. Efter det har 23-åringen själv kommit med flera nya uppgifter, som visar att han varit mer inblandad i parets försvinnande än vad som kom fram vid den tidigare rättegången.

Häktas omedelbart

Hovrätten bedömer att det därmed finns tillräckligt med nya omständigheter för att bevilja resning i målet. Den tidigare domen undanröjs och 23-åringens eventuella skuld prövas på nytt i tingsrätten.

Hovrättens beslut innebär också, att den misstänkte mannen omedelbart häktas som på sannolika skäl misstänkt för mord.

Hovrättslagman Lars Sjöström säger till TT att det är mycket ovanligt med resning till den tilltalades nackdel och att beslutet inte var helt lätt att fatta.

– Det har krävts mycket noggranna överväganden, säger han.

Hovrätten bedömer, att om tingsrätten vid sin dom 2007 hade känt till det som kommit fram i målet därefter, så skulle 23-åringen ha dömts för antingen mord eller grov misshandel och vållande till annans död.

Ska hämtas av polisen

De omständigheter som hovrätten lagt störst vikt vid är både mannens egen berättelse om sin medverkan och dels fyndet av kropparna.

– De var ju styckade och mannen dessutom bakbunden. Det är en viktig omständighet, säger Sjöström.

Beslutet att häkta den misstänkte innebär att han ska hämtas av polis. När det har skett hålls en häktningsförhandling, där han och hans försvarsadvokat får möjlighet att argumentera mot ett häktningsbeslut.

Hovrättens beslut om såväl resning som häktning kan överklagas till Högsta domstolen.