Första rapport om utförsäkrade är klar

avOlof Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag offentliggör Inspektionen för socialförsäkringen sin utredning av den så kallade rehabiliteringskedjan.

På en presskonferens ska myndigheten redovisa vilka effekter regeringens politik har fått.

Sjukförsäkringen är den senaste tidens politiska stridsfråga. Eftersom regeringen vill att fler ska arbeta i stället för att få bidrag har det beslutats att 60 000 personer ska slussas ut från tillfällig förtidspension och sjukskrivning.

För sjukskrivna innebär den så kallade rehabiliteringskedjan att de sjukskrivnas arbetsförmåga ska utredas för att utröna om personen klarar andra arbetsuppgifter än de han eller hon haft tidigare.

Efter 180 dagars sjukskrivning får personen sin arbetsförmåga prövad mot hela arbetsmarknaden och den som bedöms kunna ta vilket annat jobb som helst blir av med sin sjukpenning.

Krävs inkomst

De som efter tre månader bedöms vara för sjuka för att arbeta kan då bli sjukskrivna. För att få ersättning från sjukförsäkringen krävs dock sjukpenningsgrundande inkomst.

Svårast blir det för de ca 15 000 som helt eller delvis saknar sjukpenningsgrundande inkomst och därmed riskerar att bli beroende av socialbidrag. Det rör sig om personer som av någon anledning aldrig tagit sig in på arbetsmarknaden och inte haft någon inkomst.

Helt utan

Oppositionen och andra kritiker har hävdat att de nya reglerna innebär att de som utförsäkras vid årsskiftet kommer att stå helt utan ersättning.

De farhågorna har dock slagits bort av arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin som i december lovade i Aftonbladet att alla kommer att få sina pengar i tid.

Publicerad: