M, C och KD: ”Dags att diskutera euron”

Partierna vill väcka debatt om ett svenskt EMU- medlemskap

Det börjar bli dags att byta kronan mot euron.

I alla fall är det på tiden att frågan diskuteras.

Det skriver företrädare för Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna i en gemensam debattartikel.

Men en ny folkomröstning får vänta.

Euro-sedlar.
Euro-sedlar.

2003 sa svenska folket bestämt nej till att byta kronan mot euron. I folkomröstningen röstade 55,9 procent nej, 42 procent sa ja. Nu har opinionen vänt. När Statistiska Centralbyrån ställde frågan i höstas svarade 44 procent att de skulle rösta ja till euron vid en folkomröstning i dag. 42 procent skulle rösta nej.

Framtida folkomröstning

Nu menar tre av regeringens partier, Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna, att det är dags att lyfta frågan på nytt.

”Ett fullt EMU-medlemskap måste föregås av en framtida folkomröstning. Men innan dess är det viktigt med en diskussion där för- och nackdelar vägs mot varandra. Vi menar att det enda rätta är att nu utvärdera det svenska läget och öppna upp för en saklig samhällsdebatt”, skriver partierna på Dagens Nyheters debattsida.

Ökade handelsvinster

Bland annat hänvisar de till ökade handelsvinster med ett EMU-medlemskap och till finanskrisen:

”Eurogruppen har under senare år blivit ett allt viktigare forum för diskussion och beslutsfattande i det ekonomisk-politiska samarbetet. Inte minst när finanskrisen slog till blev vi påminda om att avgörande beslut ofta fattas där”, skriver de tre allianspartierna på DN Debatt.

Folkpartiet vill gå längre och är för en ny folkomröstning om euron under nästa mandatperiod. Samma tanke väckte Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund inför Europaparlamentsvalet i somras.

Publisert: