Skippa gymmet – träna på stranden

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är Sveriges bästa stränder

Träna utomhus och njut av sommaren medan du behåller formen. Här är bästa tipsen på hur du kan njuta av ditt träningspass, trots att solen skiner och uteserveringen lockar.

Foto: Mona Yngvesson
Yoga

Hur inspirerande känns det att gå till gymmet, när solen strålar och naturen står i full blom? Det är lätt att falla i fällan och gassa på en uteservering med ett glas rosé eller sitta på en filt i solen och äta glass. Att gå in på ett lysrörsupplyst gym, eller en mörk träningslokal känns kanske inte som det mest lockande.

Men lugn, träningen behöver inte bli lidande för att det är sommar ute. Förlägg din vanliga träning till stranden under sommaren, det gör dig dig mer inspirerad och öka prestationen. Dessutom får du nya intryck och frisk luft under träningspasset. Ta ett dopp i havet efter träningen – nyttigare kan inte bli. Här är tips på vilka sporter som passar för soliga dagar på stranden.

Löpning

Skippa löpbandet och ge dig ut på joggingtur på stranden. För benstyrka kan du välja att jogga med vatten upp till knähöjd eller i den tunga sanden högre upp på stranden. Lättast går det nere i vattenbrynet, där sanden sviktar fint. Tänk på att behålla löparskorna på, annars sliter joggingen på knän och fötter. Sätt upp ett bestämt mål, brukar du springa 2 mil på löpbandet så kan du nå den där vackra utsiktsplatsen eller fina sanddynen en mil bort.

Simning

Glöm tråkiga klorfyllda bassänger i sommar och flytta ut simträningen till havet eller insjön. Ta reda på hur lång närmsta sjö är, så vet du hur långt du ska simma. Eller simma utanför en strand och se hur långt du kommer...

Kampsport

Dammiga dojos i mörka källare känns kanske inte så lockande under sommarmånaderna, men kampsport kan utövas vart som helst. Vill du ha mjukt underlag för kast eller brottning så passar en mjuk gräsmatta, eller hårdpackad sand i strandkanten perfekt.

Yoga

Även yoga passar bäst att utöva utomhus. Stranden, skogsgläntan eller utsiktsberget är vackra och spirituella platser som kan öka effekten av yogapasset. Störs du av ljud och intryck – testa att ha lurar med meditativ musik i öronen.

Styrka

Det finns en mängd sporter som bygger upp styrkan i musklerna lika väl som ett pass på gymmet. Testa att paddla kajak, jogga i vattenbrynet, volleyboll eller varför inte ta med dig vikterna utomhus?

Bästa stränderna i Sverige

Här är de bästa stränderna i Sverige – enligt EU. De ”blålistade” stränderna har bäst vattenkvalitet och erbjuder toaletter och bra säkerhetsutrustning.

Stumholmens badplats Karlskrona

Olofsbo havsbad Falkenberg

Skrea Strand Falkenberg

Ugglarps havsbad Falkenberg

Frösakull Halmstad

Svärjarehålan/Görvik Halmstad

Tylösand Halmstad

Skärhults bad och campingplats Hyltebruk

Getteröns 1:a vik Varberg

Getteröns 5:e vik Varberg

Lilla Apelviken Varberg

Ekerums Camping & Stugor Borgholm

KronoCamping Böda Sand Byxelkrok

Kämpinge strandbad Vellinge

Skanörs havsbad Falsterbo

Sandbyvikens badplats Löttorp

Eriksöre Camping Färjestaden

KronoCamping Saxnäs Färjestaden

Lysingsbadet, stora stranden Västervik

Skansenbadets strand Båst

Domstens Hamn Helsingborg

Rigeleje Kristianstad

Täppetstranden Kristianstad

Yngsjö Havsbad Kristianstad

Borstahusen Camping Landskrona

Borstahusen Cement Landskrona

Lill - Olas badplats Landskrona

Hjärtasjön Osby

Osby camping Osby

Farstanäs Havsbad Järna

Ängsholmsbadet Täby

Djulö strandbad Katrineholm

Härlanda tjärn Göteborg

Lillebybadet Göteborg

Näsetbadet Göteborg

Sörkilens badplats Ellös

Örnäsbadet Åmål

Minimedia

Publicerad: