Svensk-finska styrkan beskjuten igen

NYHETER

Den finsk-svenska fredsbevarande militära styrkan i norra Afghanistan har blivit beskjuten igen. Den finska militärstaben uppger att soldaterna besvarade elden, skriver finländska nyhetsbyrån FNB.

Inga finländare eller svenskar uppges ha skadats i intermezzot.

Skottväxlingen skedde på lördagen vid 17.30-tiden svensk tid när soldaterna var ute och patrullerade tillsammans med ett 60-tal afghanska soldater och poliser. Det hela pågick i en knapp timme.

”Kolmörkt”

Försvarsmakten bekräftar för TT att ingen i den svensk-finska patrullen skadades under eldstriden. Däremot har soldaterna fortfarande inte tagit sig tillbaka till basen.

– Just nu är det kolmörkt och ganska oländig terräng där de befinner sig. Vad som händer och var de befinner sig just nu kan jag inte säga av säkerhetsskäl, men de har inte tagit sig tillbaka till basen, säger Veronica Sandström, vakthavande informationschef på Försvarsmakten.

Pågick i en timme

Enligt Försvarsmakten utbröt striderna fyra mil väster om staden Sar-i-Pol som ligger i norra Afghanistan. Området är beläget cirka 15 mil väster om Mazar-i-Sharif där den svenska Isaf-ledda styrkan (FS17) är baserad.

De finsk-svenska soldaterna patrullerade ett område tillsammans med en afghansk säkerhetsstyrka när de plötsligt blev beskjutna.

– De blev utsatta för ett eldöverfall och patrullen besvarade elden direkt. Striden pågick i ungefär en timme innan de kunde ta sig bort från området. Det finns inga rapporter om huruvida några motståndare är skadade, säger Sandström.

TT