Så luras män – på nätet

NYHETER

”Sackey Wasky” blåser svenska män på hundratusentals kronor

Foto: En av bilderna ”Sackey Wasky” skickar till sina offer.

Hon kallar sig Sackey Wasky och blåser svenska och norska män på hundratusentals kronor på nätet.

– När en bekant blev lurad bestämde vi oss för att slå tillbaka, säger Stefan och Omar.

I dag kan Aftonbladet visa hur kända dejtingsajter blir vägen till tömd plånbok för hundratals ensamma män.

Foto: HÄR KNÄCKER DE BEDRAGERSKAN Stefan och Omar är duktiga hackers och tar enkelt fram ”Sackey Waskys” mejlväxling med olika män – där finns kopior på de betalningsorder

Svenske Johan och norske Odd trodde båda att de hittat guld – i dubbel bemärkelse. En ung, söt, blivande fru. Och 35 kilo guldsand från Ghana.

I dag har de blivit bedragna på nära 40 000 svenska och över 150 000 norska kronor.

– De är bara två av många, många lurade, säger Stefan, som tipsade Aftonbladet via 71 000.

En bekant till Stefan och hans kompis Omar har också gått i fällan.

Skickar bevis

– Han fattar fortfarande inte att han blir blåst. Han har förlorat 50 000 kronor. För att få stopp på det knäckte vi mejlkontot på ”tjejen” från Ghana han fastnat för.

Stefan och Omar är duktiga hackers. Det tog dem mindre än en minut att plocka fram ”Sackey Waskys” mejlväxling med män från Sverige, Norge, Tyskland, Schweiz och många andra länder. Här finns kopior på betalningsorder där ensamma män betalat tusentals kronor för flygbiljetter, ”utresekostnader” och annat till ghananskan, som förstås aldrig kommer.

Här finns också ”Sackeys” pass och id-handlingar, kopior på dokument från ghananska myndigheter och polis, läkarintyg – allt skickat som bevis på att hon är den hon utger sig för.

Allt är skickligt gjort, och falskt.

– Hon uppträder i många olika skepnader, säger Stefan. Ibland är hon en fattig flicka som inte kan betala flyget själv. Andra gånger är hon välbärgad, och har ärvt guld från gamla släktingar. Men så fort någon har börjat skicka pengar får hon problem och behöver mer för att kunna resa.

Träffats på stor sajt

”Sackey” kan också befinna sig i Sverige eller Norge. Några av mejlen är skrivna på norska - förklarat med att hon arbetat på hotell där en tid. De flesta av de lurade männen har träffat ”Sackey Wasky” på den stora dejtingsajten Match.com

Sättet att få männen att trilla dit är påtagligt lik grooming, metoden pedofiler använder för att lura unga tjejer.

– ”Sackey” kan mejlväxla i fyra till fem månader innan hon ber om pengar, säger Omar.

Ibland behöver hon till bröllopet, ibland till mutor för att föra ut guldet.

I mejlväxlingarna visar de svenska och norska männen upp sig och sina hem på bild. De flesta har helt vanliga yrken, många är skilda, har kommit upp i åren och levt ensamma länge. Av mejlväxlingen framgår att ”Sackey Wasky” bara det senaste året lyckats lura till sig närmare en halv miljon kronor.

– Vår bekant är en väldigt snäll människa, säger Stefan. Så det värsta är inte pengarna han blir lurad på, utan känslorna han lagt ner i det här.

SÅ FÅR BEDRAGARNA PENGAR – ANONYMT

De flesta transaktionerna av pengar sker genom Western Union eller andra transfereringsfirmor. De bedragna männen ombeds sätta in en summa hos ett ombud i Norge eller Sverige, och får en sifferkod och en kontrollfråga. Koden och svaret på frågan mejlas till ”Sackey Wasky”, som kan hämta pengarna på ett Western Union-kontor i Ghana.

För summor under motsvarande 1 000 amerikanska dollar behövs ingen legitimation för uthämtaren, det räcker med svaret på kontrollfrågan. Därför mjölkas de bedragna ofta på flera mindre summor under längre tid.

MÅNGA UNDVIKER ATT GÅ TILL POLISEN

Ingen vet hur många som svindlats av falska kontakter på dejtingsidor.

– Mörkertalet är stort. Många vill inte anmäla, säger Anders Ahlqvist på Rikskriminalen.

Bedrägerierna drabbar främst män i EU-länderna, USA och Australien. Enligt uppgifter i amerikanska medier har ligorna, inte sällan med säte i Ghana eller Nigeria, ofta en person utbildad i psykologi knutna till sig för att veta var och när stöten mot plånboken ska sättas in.

– Men det kan lika gärna vara Kalle på tvärgatan intill som ligger bakom lurendrejeriet.

VARNINGSSIGNALER

Är hon eller han för bra för att vara sann? Då är det nog så.

Blir han eller hon kär efter några enstaka mejl? Vad tror du själv?

Får du mejl varje dag? Personliga datorer är ovanliga i exempelvis Ghana och Nigeria och även om det finns internetcaféer så är det få som använder dator dagligen.

Verkar han eller hon förföljd av otur och olycka? Fråga dig själv om det är rimligt att råka ut för så mycket elände på kort tid.

Ber någon om pengar i ett aldrig så behjärtansvärt ändamål? Dumpa! Ingen ärlig person skulle be en människa man aldrig träffat om pengar.