Hundbluffen stal 26 år av Bills liv

1 av 2 | Foto: CNN:s blogg – med bilder på Bill Dillon som ung.
NYHETER

Bill Dillon fälldes för mord och dömdes till livstids fängelse.

Nu har det visat sig att spårhunden som fällde honom – eller snarare hundens ägare – var en bluff.

Efter 26 år bakom lås och bom är Dillon en fri man igen.

Bill Dillon, 22, dömdes till livstids fängelse för mord på en man i Florida 1981.

Under hela rättegången bedyrade han sin oskuld.

Men enligt hundföraren John Preston markerade schäfern "Harrass 2" tydligt att Dillons doft fanns på mördarens blodiga t-shirt – och Dillon fälldes mot sitt nekande.

Tre tillfällen

– Hunden ska ha markerat min doft tre gånger, säger Dillon till CNN.

Bland påstås hunden ha markerat vid ett papper som Dillon vidrört, hunden ska även ha spårat honom till ett rum i domstolen.

Bill Dillon säger att han aldrig kommer att glömma hundens "enorma" huvud från rättegången och att han såg ut som en björn.

Han hamnade i fängelse och John Preston och Harrass 2 fortsatte att resa runt USA som spårnings-experter. De var anlitade i över 100 rättegångar – mirakelhunden kunde enligt sin ägare till och med spåra under vatten.

Hunden inkompetent

Men 1984 blev en domare i Florida misstänksam och testade hunden i ett prov. Harrass 2 misslyckade kapitalt. Hunden kunde inte spåra ens i 30 meter.

Domaren fastslog att hunden följde sin förare – den spårade bara "rätt" om John Preston på förhand visste vad hunden skulle markera.

Men trots att John Preston och hans hund avslöjades som en bluff så togs inget av rättsfallen där de varit utslagsgivande om på nytt.

Bill Dillon fick inte höra talas om skandalen förrän 2006.

Och då – 26 år senare – kunde DNA-tester frikänna honom från mordet. Hans DNA fanns inte på tröjan.

Dillon är nu övertygad om att Preston var en del i en större konspiration.

Kissade på bevis

– Preston kunde leda hunden till den misstänkte eller beviset. Om de hade svaga bevis, inte tillräckliga för att en jury skulle kunna fälla någon med dem, då gav åklagarna Preston den information han behövde. De betalade honom för att komma och ljuga.

I efterhand har hundexperter förklarat flera av Harress 2:s bravader som omöjliga. I Dillons fall ska hunden exempelvis ha fått upp spåret på Dillon åtta dagar efter att mordet hade begåtts – och efter att en stor orkan gått genom området.

Och i videofilmer av när Harress 2 "jobbar" kissar han vid några tillfällen på bevismaterial – något som en sökhund i arbete inte gör.

Ett organsiation i Florida för oskyldigt dömda tror att dussintals med personer kan ha blivit felaktigt dömda på grund av John Preston och hans hund. De kräver nu att fallen ska utredas på nytt.

Men Preston själv klarade sig undan från åtal. Han dog förra året.