Nyheter

Stjärnspäckad gästlista på bröllopet

Av: 

Johanna Melén

David Nannini Nilsson

Linda Hjertén

NYHETER

Europas alla kungligheter kan tänkas komma

Prinsarna William och Harry bredvid drottning Margareta och det japanska kejsarparet?

Det är inte en omöjlighet när kronprinsessan gifter sig med sin gymentrepenör.

Men prinsessan Lillians favorit Bruce Springsteen blir nog inte bjuden.

– En kunglig bröllopsdag är väldigt formell, det finns till och med regler för gästlistan, säger Patrik Åkesson, ordförande i Rojalistiska föreningen.

Aftonbladet har pratat med flera experter på kungahuset och kungligheter om vilka som kan tänkas komma på denna storslagna dag.

Förr i tiden hade inte andra kungahus kommit på grund av att Daniel inte är kunglig, tror Jan Lindegren, kungaexpert och professor i historia vid Uppsala universitet. Men i dag kommer nog de flesta ändå.

– Om kungarna ska finnas kvar så måste de ta den här vägen och bevara kungligheten genom att också vara folkliga. Det finns ingen som tror på det blå blodet längre, säger han.

Det japanska kungahuset

Och troligtvis kommer alla europeiska kungahus att bjudas och förhoppningsvis att komma. Framför allt medlemmar från det norska och danska kungahuset.

– Sen kommer säkert kungligheter från Thailand, samt kungafamiljens goda vänner från det japanska kejsarhuset, säger Herman Lindqvist.

Om det engelska kungahuset dyker upp är dock lite tveksamt.

– De är lite besvärliga när det gäller att besöka andra länders bröllop och högtidligheter. Drottning Elisabeth kommer ju nästan aldrig. Men det vore ju roligt om prinsarna Harry och William skulle dyka upp, de är ju i rätt ålder, och de kommer nog absolut att få en inbjudan, säger Patrik Åkesson, ordförande i Rojalistiska föreningen.

Ingen Springsteen

Lite mer tveksamt är det att andra slags celebriteter blir inbjudna. Inte ens prinsessan Lillians vän och idol Bruce Springsteen bör nog förvänta sig en inbjudan till kyrkbröllopet.

– En kunglig bröllopsdag är väldigt formell, det finns ett protokoll som föreskriver även gästlistan. Jag tror inte att artister är de som står högst på listan, säger Patrik Åkesson.

– Men man kan hoppas på ett bröllop i dagarna tre och då kan man tänka sig att speciella favoriter, både svenska och utländska, kan bli inbjudna till de andra högtidligheterna.

Däremot är vänner och statsöverhuvuden välkomna.

Roger Lundgren, chefredaktör för tidningen Queen, tror att bland annat presidenterna från Finland och Island kan komma samt representanter från den svenska riksdagen, regeringen, försvaret och landshövdingar och generaldirektörer.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter