Säg vem du röstar på – så ska vi säga vem du är

avEva Buskas

NYHETER

Expert: Så ska partierna göra för att få nya väljare

Minna Miljöpartist, Kristina och Krister Kristdemokrat, Sonja och Zoran Socialdemokrat, Werner och Vendela Vänsterpartist – eller vem är du? Opinionsinstitutet United Minds har kartlagt väljarkåren.

Kristdemokratiska hemmafruar och socialdemokratiska industriarbetare.

Trots att partierna gör allt för att förnya sig, ser väljarna ut som de alltid har gjort.

– Ska partierna växa måste de bli bredare, säger Carl Melin, analyschef på United Minds.

Lars Ohly ska tala i kväll.

I dag börjar Almedalsveckan. Under sju dagar slåss partierna om uppmärksamheten i medierna. Men trots ansträngningarna har de svårt att locka nya väljargrupper.

Opinionsinstitutet United Minds har kartlagt den svenska väljarkåren genom intervjuer med 1 983 personer.

Undersökningen visar till exempel att ”det nya arbetarpartiet” Moderaterna har väljare med en inkomst på 30 000–40 000 kronor i månaden.

Ett parti som de senaste åren jobbat hårt med att locka nya väljargrupper är Socialdemokraterna.

– Socialdemokraterna har misslyckats. De har haft en tydlig ambition sedan förra valet att vinna tillbaka medelklassväljarna i storstäderna. Men både EU-valet och den här undersökningen visar att de inte har lyckats, säger Carl Melin.

– I grunden kanske man inte behöver förändra sina värderingar, men man måste utveckla politiken. Det kanske inte fungerar att vara mot friskolor om vart tredje barn går i friskola, säger Carl Melin.

Almedalen idag: Kl 10 S har seminarium om full sysselsättning. Kl 10.30 Chatta med Maud Olofsson, C. Kl 13 C håller miljöseminarium. Kl 19 Maud Olofsson talar.

ARTIKELN HANDLAR OM