Så mycket kostar det

NYHETER

Prisexempel för olika renoveringsområden

Det är många faktorer som påverkar hur mycket just ditt renoveringprojekt kommer att kosta.

Materialval, planlösning och inte minst vilken byggare som gör jobbet spelar in. Men det är ändå fullt möjligt att göra en grov uppskattning av vad arbetskostnaden kommer att landa på.

Den bästa uppskattningen görs förstås tillsammans med firman som ska utföra jobbet. Kolla med flera olika byggare eftersom priserna kan variera rejält.

Kök

För ett pentry eller mindre kök ligger arbetskostnaden på 5-10 000 kronor. För ett större eller mer exklusivt kök kan det kosta upp till 50 000 kronor. Extra kostnader tillkommer om avlopp och vatten eller spis och fläkt behöver flyttas.

Badrum

Omkring 10-30 000 för ett mindre badrum och 30-50 000 kronor för ett större kostar arbetet vid en ombyggnad. Den nedre delen av spannet gäller för våtrumstapet och våtrumsmatta medan det är dyrare om du vill ha helkaklade väggar och kaklat golv. Det kan kosta 5-10 000 kronor extra om vatten och avlopp behöver flyttas.

Kamin/eldstad

När du ska sätta in en kamin beror kostnaden mycket på utförande och om det redan finns en skorsten med täta rökgångar som går att använda. Mellan 25- och 50 000 kostar det att mura en eldstad. Golvet kan behöva förstärkas och då tillkommer den kostnaden. Om det finns en befintlig rökgång som kan användas men som behöver tätas kostar det extra. Till sist ska en sotare provtrycka den färdiga installationen. 1000 kronor till kostar det.

El

Räkna efter hur många enheter (strömbrytare, spotlights, eluttag osv) som behöver bytas eller flyttas. Arbetskostnaden är omkring 350 till 500 kronor per enhet. För att kunna räkna ut vad arbetskostnaden kommer att landa på är det också viktigt att tänka igenom om det är några ledningar som behöver dras om. Här varierar kostnaden beroende på om ledningen är i rör eller utanpåliggande. En elektriker tar runt 350 till 500 kronor i timmen.

Utbyggnad

När det gäller utbyggnad varierar priset naturligtvis väldigt mycket beroende omfattning, utförande och typ av hus. Det kan vara nödvändigt att ta fram ett bra upphandlingsunderlag och därefter låta olika byggare ta fram prisförslag för att få en bättre uppfattning om hur mycket ditt projekt kan komma att kosta. Generellt kan man emellertid säga att mindre utbyggnader blir dyrare per kvadratmeter än större.

Tak

Arbetskostnaderna vid omläggning eller renovering av tak varierar förstås beroende på vad och hur mycket som behöver bytas. Takets typ och utseende påverkar också. Man kan räkna med arbetskostnader på omkring 250-850 kronor per kvadratmeter.

Alla prisexempel är hämtade från brabyggare.se

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård