Förhördes i utpressarhärva – avled senare mystiskt

avAnders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

40-åring störtade ut från ett hotellfönster

1 av 3 | Foto: Foto: Per-Olof Sännås
huvudmannen I går inleddes ett utpressningsmål i Stockholms tingsrätt. Ett vittne blev tidigare mördat. Nu kan Aftonbladet avslöja att ytterligare en person som förhörts i utredningen dött. Här är det huvudmannen i utpressningshärvan sin lämnar säkerhetssalen efter gårdagens förhandlingar.

Pokermiljonären Andreas Oscarsson mördades innan han hann vittna.

Nu kan Aftonbladet avslöja att ännu en man som förhörts i utpressningshärvan har dött under oklara omständigheter.

I dag ska miljardären Stefan Bengtsson, storägare i H&M, vittna om sin roll i den uppmärksammade affären. Han är inte misstänkt för brott.

I somras sköts pokermiljonären Andreas Oscarsson, 36, till döds i sin fars bostad i Trollhättan.

Utredningen pågår fortfarande, men en av polisens motivbilder är att mordet har kopplingar till det utpressningsmål som inleddes i Stockholms tingsrätt i går och som Oscarsson skulle ha vittnat i.

Allt började 2003 när Stefan Bengtssons investmentbolag Ekstranda satsade 1,75 miljoner kronor i Andreas Oscarssons amerikanska nätpokerföretag.

Efter tre framgångsrika år ville Ekstranda sälja sin andel. Den var då värd 50 miljoner och parterna var överens om att investmentbolaget därmed skulle få samma summa.

Mindes inte exakt

Men innan något avtal hann skrivas på ändrades plötsligt lagstiftningen i USA och det blev förbjudet att annonsera om poker. På 24 timmar störtdök marknaden med 70 procent och värdet på pokerbolaget minskade betydligt. Därför ville Andreas Oscarsson skriva ner priset.

Men enligt vad han berättat för polisen var Ekstranda emot detta. Vid ett möte ska Stefan Bengtsson, enligt polisförhör med Oscarsson, även ha uttalat indirekta hot mot Oscarssons partner i pokerbolaget, en man som också fungerade som juridisk konsult.

När Oscarsson förhördes mindes han inte exakt vad Stefan Bengtsson sagt. Men huvuddragen var klara:

– Det gick ut på att man skulle gå in och vända ut och in på min partners verksamhet. De skulle spela hårt om avtalet inte blev av. Avtalet skulle skrivas på, sa Andreas Oscarsson till polisen.

Blev beskjuten

Enligt uppgift till Aftonbladet handlade dock detta om att företrädare för Ekstranda avsåg att skicka revisorer på pokerbolaget.

Till slut gjordes en ny uppgörelse där priset skrevs ner med 14 miljoner. Ekstranda skulle alltså få 36 miljoner i stället och förklarade sig nöjda med det.

Så långt kan därför de ”indirekta hoten” sannolikt avfärdas som skarpa affärsdiskussioner. Men de kom att få en hårdare klang mot bakgrund av senare händelser: Sommaren 2007 blev Oscarssons partner beskjuten utanför sin villa.

En krögare greps och häktades, misstänkt för att ha lejt skyttarna, men släpptes senare med avskrivna misstankar. Nu är krögaren i stället åtalad för försök till grov utpressning mot partnern – avseende de 14 miljoner kronorna.

Frågan är bara hur krögaren visste om att det fanns en sådan mellanskillnad.

”Hemliga kompanjoner”

När han förhördes i går hänvisade mannen till Stefan Bengtssons dåvarande kompanjon, som var ordförande och delägare i Ekstranda.

– Vi var faktiskt riktiga vänner, sa krögaren i rättssalen och syftade på Ekstrandas dåvarande ordförande.

– Och kompanjoner i hemlighet. Till mig sa han att Bengtsson gått med på att sänka med 14 miljoner, men att han själv var emot det.

Ordföranden hade, enligt krögaren, sagt att Oscarsson och hans partner lurat dem på 14 miljoner, pengar som de ansåg sig ha rätt till.

Ordföranden skulle således ha agerat på egen hand och anlitat krögaren för att driva in pengarna, sannolikt för egen vinning – trots att hans bolag Ekstranda redan gjort upp om sänkningen med pokerbolaget. På så sätt kom han att dra in en av Sveriges rikaste män, Stefan Bengtsson, i den härva som nu nystas upp i tingsrätten.

I rättssalen i går förnekade krögaren alla anklagelser om utpressning, men sa:

– Jag ville att de skulle göra rätt för sig, jag skulle ha min del.

Den förre ordföranden skulle också vittnat när rättegången inleddes i går. Men han inställde sig aldrig. För en vecka sedan bosatte han sig i Holland.

Ouppklarat mord

Andreas Oscarssons partner i pokerbolaget, målsäganden i rättegången om utpressning, fanns visserligen på plats och skulle ge sin version, men gjorde i stället en skarp markering mot myndigheterna eftersom hans anmälan först blivit nerlagd:

– Jag vill inte uttala mig alls eller svara på några frågor, förklarade han och fick både domare och åklagare att höja på ögonbrynen.

– Jag känner inte att jag har staten i ryggen och utan staten står jag ensam.

Mannen fick då frågan om han blivit utsatt för påtryckningar att hålla tyst – vilket han nekade till.

I stället fick åklagaren Gunnar Merkel under drygt 20 minuter läsa högt ur vad mannen tidigare har sagt i förhör.

Andreas Oscarsson skulle ha vittnat i rättegången. Men han sköts till döds i sitt föräldrahem i Trollhättan i somras. Mordet är ouppklarat och det är ännu oklart om det har med utpressningshärvan att göra. Men han är bland personerna i utredningen inte ensam om att ha dött under oklara omständigheter.

Inledde mordundersökning

I augusti förra året avled en man som förhörts i utredningen. Mannen, en 40-åring som var vän till krögaren, föll då ut från ett fönster på Hotell Anglais i Stockholm – där för övrigt möten har hållits i pokeraffären.

Polisen inledde en förundersökning om mord, men något brott kunde inte styrkas. Ärendet avskrevs i stället som ”avliden person.”

När rättegången i utpressningsmålet fortsätter i dag ska Stefan Bengtsson höras om sin roll. Han är inte misstänkt för något brott.

Publicerad: