Nyheter

Kyrkan mörkade sexövergreppen

Av: 

Jill Sjölund

Irlands justitieminister Dermot Ahern höll presskonferens efter att fyra ärkebiskopar och den irländska polisen anklagas för att ha mörklagt årtionden av brott.
Irlands justitieminister Dermot Ahern höll presskonferens efter att fyra ärkebiskopar och den irländska polisen anklagas för att ha mörklagt årtionden av brott.

NYHETER

Prästerna begick övergrepp mot barn långt in på 90-talet.

Katolska kyrkan kände till allt – men mörkade det.

Nu har en präst medgett att han utnyttjat mer än hundra barn. En annan gjorde sig skyldig till övergrepp varannan vecka i 25 år.

Fyra ärkebiskopar och den irländska polisen anklagas för att ha mörklagt årtionden av brott mot försvarslösa barn, skriver Sky news.

De fruktansvärda brotten, som ska ha ägt rum inom den katolska kyrkan i Dublin mellan 1975 och 2004, avslöjas i en ny rapport som sammanställts på regeringens uppdrag.

Kände till övergreppen

Fyra ärkebiskopar som var besatta av att hålla allt hemligt och att undvika skandaler, skyddade förövarna till varje pris. Kyrkans rykte och tillgångar sattes i första rummet och det ska ha funnits en allmän ”fråga inte, berätta inte”-attityd.

Men även myndighetspersoner ska ha känt till de sexuella övergreppen och låtit dem fortsätta. Den irländska polisen behandlade prästerskapet som att de stod ovanför lagen. Exempelvis tog det 20 år för polisen att bestämma om de skulle åtala en präst.

Bett offren om förlåtelse

Ärkebiskopen i Dublin har nu bett offren om förlåtelse å kyrkans vägnar och den nuvarande polischefen har bett om ursäkt för att kåren misslyckats så gravt med att skydda offren.

Övergreppen på Irland är tyvärr långt ifrån de enda. Avslöjanden om övergrepp inom kyrkan har gjorts på flera andra håll i världen. Bland annat har sju katolska stift i USA ansökt om konkursskydd för att skydda sig mot skadeståndskrav från offren, skriver Reuters.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert: