Reinfeldt: De kommer i kläm

Av: Joachim Kerpner, Eva Buskas, Johanna Melén

Publicerad:
Uppdaterad:

Men statsministern är nöjd – försvarar nya sjukreglerna

1 av 3 | Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Viker sig inte Statsminister Fredrik Reinfeldt försvarade i går förändringarna i sjukförsäkringen. Regeringen får dock kritik av Kristdemokraterna.

Statsministern är nöjd med sjukförsäkringen.

– Människor kommer i kläm. Det är så att säga nästan oundvikligt i varje samhällsförändring, säger Fredrik Reinfeldt.

Regeringen har i sista minuten tvingats ändra reglerna, så att fler allvarligt sjuka inte längre ska tvingas ut på arbetsmarknaden.

Samtidigt är det högst tveksamt om aktivititetsstödet till de sjuka som i januari överförs från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen hinner betalas ut i tid.

Försvarar ändringar

Statsminster Fredrik Reinfeldt försvarade i går förändringarna i sjukförsäkringen och konstaterade:

– Människor kommer i kläm. Det är så att säga nästan oundvikligt i varje samhällsförändring. Vad man då kan försöka göra är att lyssna in så att man säkerställer att det inte blir onödigt lidande, att man försöker ta bort icke avsedda effekter.

Men inom Kristdemokraterna är många missnöjda. De nya sjukreglerna är ett stort samtalsämne inom partiet som gärna vill framstå som det ”mjuka, varma” allianspartiet. Vissa kräver en mer grundlig förändring av sjukförsäkringen.

Kritiserar regeringen

Riksdagsledamoten Desirée Pethrus Engström (KD) är kritisk mot att regeringen tvingat riksdagen att så sent ta ställning till förändringarna.

– Om man vet att det blir kaos första januari är det bättre att skjuta upp förändringen, så är det, säger hon.

Publicerad: