Göteborg

Allan blev vittne till attacken mot synagogan

Av: 

Helena Trus

NYHETER

Han såg hur de maskerade gärningsmännen hukade sig, tände på och kastade de flammande föremålen mot synagogan och ungdomsfesten.

– Det som hände har förstärkt känslan av utsatthet, säger Allan Stutzinsky, ordförande för judiska församlingen och vittne till attacken.

I dag väntas domen för de tre män som åtalats för grov mordbrand alternativt försök till grov mordbrand.

Det var den 9 december 2017 som festkvällen i Göteborg förvandlades till en mardröm. I en församlingslokal i anslutning till synagogan hölls en chanukka-fest där ett 30-tal ungdomar var på plats. Då gick ett tiotal maskerade personer till attack, genom att kasta flaskor med brinnande bensin, sex så kallade molotovcocktails, mot synagogan och bilar som stod parkerade utanför.

Dagen före hade det varit hätsk och hotfull stämning mot judar på en demonstration i Malmö, där det uppmanades att skjuta judar. En demonstration som hölls i protest mot USA:s president Donald Trumps besked om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta den amerikanska ambassaden dit.

18-åriga Rakel, som inte vill att vi använder hennes riktiga namn, var en av dem som var på festen och som fick gömma sig tillsammans med de andra ungdomarna i församlingens säkerhetsrum.

– Det känns overkligt att sådant här händer i Sverige 2017, har hon tidigare sagt till Aftonbladet.

Stämningen var tryckt inne i säkerhetsrummet. Några var rädda, andra oroliga. Så småningom kom uppgifter om att maskerade män kastade brandbomber mot synagogan.

– Det känns hemskt att folk gör så bara för att man är den man är. Vi har inte gjort dem någonting, säger Rakel.

I slutet av maj åtalades tre män, 24, 18 och 22 år gamla, för grov mordbrand eller försök till grov mordbrand för attacken mot synagogan. Männen är medborgare i Palestina, Syrien och den tredje klassas som statslös. Alla tre har bott i Sverige ett par år och har uppehållstillstånd i Sverige.

Mycket antisemitisk propaganda

Rättegången mot männen inleddes den 12 juni. Enligt åklagaren var attacken planerad.

– Allting startar kvällen när Trump uttalar att USA ska erkänna Jerusalems som Israels huvudstad och att man ska flytta ambassaden dit. Då ser vi i de misstänktas telefoner att de börjar uppdatera sina profiler på Facebook med att Jerusalem är Palestinas huvudstad och man börjar agera, säger åklagare Stina Lundqvist.

Några timmar innan händelsen googlar en av de misstänkta männen på ”israeliska församlingen”. En av männen ska också besökt sajten som tillhör judiska församlingen i Göteborg och googlat runt på sidor som listar judiska församlingar.

– Det är en vedergällning för det som Trump har uttalat, så bedömer vi det när vi tittar i deras telefoner och sociala medier så är det mycket antisemitisk propaganda, säger Stina Lundqvist.

Ett av många exempel är palestinska kampbilder, en av männen har delat en bild med texten:

”Geväret representerar oss. Hela den nationella palestinska sanden. Ner med Abbas, ner med Oslo. Ja till den väpnade kampen”, stod det enligt förundersökningen.

Blev vittne till attacken

Allan Stutzinsky, ordförande i Judiska församlingen i Göteborg, skulle köra en av ungdomarna till festen i december. Han blev blev vittne till attacken.

Han såg en grupp personer som hukade sig, för att sedan resa sig och kastade flammande föremål. Efter attacken sprang personerna mot hans bil. Han körde sedan efter de misstänkta gärningsmännen i förhoppning om att se dem utan maskering. Ungdomen som satt i hans bil larmade deltagarna på festen via sms för att berätta vad som händer utanför lokalen.

Inom församlingen pratar de fortfarande om händelsen.

– Det har förstärkt känslan av utsatthet och gjort att man är mer uppmärksam. De som såhär långt efteråt har funderingar är de som tog med sig icke-judiska vänner till festen, att de känner dåligt samvete för att de utsatte sina kompisar för det här, säger Allan Stutzinsky till Aftonbladet.

Han vill inte gå in på hur de i församlingen har sett över säkerheten.

– Så fort det händer någonting som rör Israel ökar hoten och angreppen mot judiska institutioner i Europa. Europa tar emot många människor från områden som kommer med sinnena förgiftade av antisemitisk propaganda från samhällen och kulturer där mycket av media, läromedel, litteratur och konst har antisemitiska föreställningar, säger han.

Rakel, en av festdeltagarna, har tidigare berättat för Aftonbladet att flera av hennes kompisar blivit attackerade och fått glåpord kastade efter sig i Göteborg för att de burit en Davidsstjärna.

– Min mamma säger att jag ska dölja min när jag går igenom Nordstan i Göteborg.

Attacken fångades på film

Attacken har även fångats på övervakningskameror, som nu ingår i polisens bevisning emot männen. I förundersökningen framkommer att några av männen fångats på bild tillsammans före attacken och att männen har kopplingar till varandra.

Ett annat starkt bevis är att polisen lyckats spåra de glasflaskor som användes vid attacken till ett köp som gjordes på Ica Maxi i Angered en timme före dådet. I förhör erkänner männen att de köpte de sex ciderflaskorna, som enligt utredarna senare påträffades vid synagogan.

De får även flera frågor om hur de ser på konflikten mellan Israel och Palestina.

”Jag bryr mig inte om konflikten. Bryr mig inte om det som händer där, jag bryr mig om min framtid. Jag har inga konflikter med nån, jag vill bara ha en framtid”, säger en av de misstänka i polisförhören.

”Jag har inget emot judar”, säger en av de andra misstänkta.

En av männen kom till Sverige från Syrien som 16-åring i slutet 2015 och fick uppehållstillstånd 2017. Polisen har hittat både hans telefon samt fingeravtryck på ett föremål vid brottsplatsen.

Natten efter attacken får han ett meddelande på engelska:

”Jerusalem är Palestinas huvudstad. Dra åt helvete Trump. Vi kommer göra allt för att döda dig”.
Texten avslutas med en emoji med fingrar som gör segertecknet.

”Jag har inte kommit från Syrien för att sätta brand på den där, säger han i polisförhören. ”Jag är inte här för att bråka med judarna eller synagogan”.

Rättegången inleddes den 12 juni och domen väntas komma under måndagen och de misstänkta hävdar att de är oskyldiga.

Utöver grov mordbrand yrkar åklagaren Stina Lundqvist även på att männen fälls för hatbrott, att de döms till fängelse och att alla tre utvisas.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Vittne till synagogaattacken: ”Overkligt att det händer i Sverige”

ÄMNEN I ARTIKELN

Göteborg

Palestina

Israel

Jerusalem

Donald Trump

Syrien