Avtagande vind i brandområdena

avTT

Foto: Suvad Mrkonjic
Det brinner på flera håll i skog och mark. Norr om Oskarshamn har räddningstjänsten nu omringat brandområdet.

Det rasar bränder i skog och mark på flera håll i Sverige. Tidigare oroades räddningsledare av tilltagande vindar, men dessa avtar under kvällen, enligt SMHI.

Det är torrt och varmt i stora delar av landet och bränder rapporteras från många håll. Enligt SMHI är det just nu extremt stor risk för brand i Götaland och västra Svealand. I östra Svealand och södra och mellersta Norrland är brandrisken stor eller mycket stor.

Ett område så stort som två gånger två kilometer i skogarna i Hagfors kommun brinner och invånare norr om Ekshärad uppmanas sedan söndags kväll att hålla sig inne och stänga dörrar, fönster och ventilation på grund av kraftig rök.

"Allvarligt men stabilt"

Ett femtiotal brandmän och ett 20-tal personer är inkallade från hemvärnet. Tre helikoptrar vattenbombar området, en är inhyrd från Norge eftersom det just nu är brist på helikoptrar i Sverige.

– Läget är allvarligt men stabilt. Vi har slang runt hela området och har omringat branden så vi jobbar stenhårt nu med begränsningslinjen nu. Men det brinner i marken och flammar upp då och då, och vinden har tilltagit under dagen. Vi får hoppas att det inte blir mer än nu, säger Håkan Bengtsson, räddningsledare vid Hagfors räddningstjänst.

Enligt Linus Dock, meteorolog på SMHI, avtar vinden under måndagskvällen.

– Det har varit lite byiga vindar, uppemot åtta sekundmeter, men nu har det börjat mojna betydligt. Det kommer att bli vindsvagt framåt kvällen, säger han till TT.

Sedan söndagskvällen är boende i Hornäs och Östra Tönnet evakuerade och det är fortfarande osäkert när de kan åka tillbaka hem.

Avtagande vind

I Mellingerum i Oskarshamns kommun är branden nu omringad, om än inte helt under kontroll. Själva brandområdet uppskattas till runt 30 hektar.

– Jag vill inte säga att den är under kontroll för vinden är lite byig och ska väl ändra sig lite i vindriktning, så vi måste ta det i beräkning, säger Ingmar Idh, räddningsledare i beredskap vid Oskarshamns räddningstjänst.

Men enligt Linus Dock det ingen större fara.

– Det har varit lite blåsigt, med ostliga vindar på tre till fem sekundmeter, men även här kommer vinden att dö av och mojna under kvällen, säger han.

Helikopter vattenbombar just nu ett område ett hundratal meter bort från branden och räddningstjänstens begränsningslinje, där branden brutit igenom.

Flera räddningstjänster från länet, hemvärnet och ett antal ideella med tankbilar av olika slag deltar i släckningen.

Utöver att det sedan söndagen brinner norr om Åseda i Småland har räddningstjänsten fått rycka ut på en ny brand under måndagen, rapporterar P4 Kronoberg. Men båda bränderna ska nu vara under kontroll.