”Melania Trump ville sända ett budskap med jackan”

avAlice Staaf

Melania Trumps jacka blev världskänd på nolltid.

Nu diskuterar experterna flitigt om presidentfruns klädval var genomtänkt – eller en ren slump.

– Hon valde den av en anledning. Eller så valde någon den av en anledning – och hon gick med på det, skriver CNN.

Att Melania Trump besökte migrantlägren i Texas blev inte en så stor nyhet i sig.

Istället var det hennes jacka som hade texten ”Jag bryr mig verkligen inte, gör du?” tryckt på ryggen som skapade rubriker.

När hon klev ombord på planet som skulle ta henne till Texas bar hon jackan med den tryckta texten på ryggen. När hon sedan anlände till migrantlägret hade hon bytt kläder, men när det var dags att kliva på planet hem igen bar hon den igen.

1 av 4 | Foto: MANDEL NGAN / AFP
Presidentfrun Donald Trump.

Efter det här har flera riktat kritik mot presidenthustrun och ifrågasatt om texten var ett budskap kopplat till besöket eller till något annat.

Presidenthustruns presstalesperson Stephanie Grisham påstod att det inte fanns något dolt budskap och att det bara var en jacka. Istället påpekade hon att det vore synd om rapporteringen om besöket skulle handla om Melania Trumps garderob.

Men president Trump twittrade om att texten syftade på media och falska nyheter och att hans fru äntligen ”lärt sig hur oärliga media är” och att hon ”inte längre bryr sig”.

”Ville sända ett budskap”

I amerikanska medier debatteras det flitigt varför Melania Trump valde att bära en jacka med en text som lätt kan misstolkas. En ytterligare detalj som diskuteras är att hon för ovanlighetens skull bar en jacka från klädkedjan Zara istället för en dyr design.

CNN:s skribent Chris Cillizza skriver ”Som jag ser det finns det bara en förklaring till varför hon bar vad hon bar: hon ville sända ett budskap.”

Till vem hon ville sända ett budskap vet han inte och han vill inte spekuleraokej om det. Men han ifrågasätter varför Melania Trump valde just den jackan utav alla hon har och att det troligtvis beror på ett dolt budskap. ”Hon valde den av en anledning. Eller så valde någon den av en anledning – och hon gick med på det.”

Han påpekar också att det inte finns några tillfälligheter inom politiken och att presidenthustrun var väl medveten om att hennes besök skulle bevakas av media. ”Det finns inga tillfälligheter inom politiken. Speciellt inte i en situation som den här med presidentens fru. Melania Trump visste att hennes besök i gränslägren skulle få mycket uppmärksamhet i medierna.”

”Är helt enkelt otroligt”

Även skribenten Vanessa Friedman skriver i The New York Times om att presidenthustrun borde vara väl medveten om sitt klädval vid offentliga sammanhang, speciellt efter att kritik riktades mot henne i augusti 2017 för att hon bar höga Manolos-klackar i samband med översvämningarna i Texas. ”Att acceptera iden om att hon bara slängde på sig Zara-jackan i en likande situation (som i Texas, red. anmärkning) – för att den var nära till hand och för att hon var lite frusen, eller något liknande, är helt enkelt otroligt.”

Om jackan skulle signalera ett budskap kopplat till migrationsbesöket går det emot Melania Trumps tidigare uttalanden. I söndags gick hon ut med ett skriftligt uttalande om situationen.

– Jag hatar att se barn skiljas från sina föräldrar, säger hon. Jag hoppas att folk från båda politiska sidor slutligen ska kunna enas om en framgångsrik reform av migrationspolitiken. Vi ska vara ett land där alla lagar följs men också ett land som styr med hjärtat.

”Slösa inte tid på migrationen”

Den ”nolltollerans” som USA:s regering har tillämpat när det gäller personer som försöker ta sig illegalt över gränsen från Mexiko in till USA har kritiserats hårt den senaste tiden. Över 2 000 barn har skiljts från sina föräldrar för att föräldrarna har fängslats efter att illegalt tagit sig in i landet. Barnen, många småbarn, en del bara några månader gamla, förvaras i migrantläger längs gränsen i Texas. Ett beslut om att inte separera föräldrar och barn har efter kritiken antagits.

President Donald Trump har tidigare skyllt på Demokraterna för den pågående migrationskrisen och under fredagen twittrade han att ”republikanerna borde inte slösa sin tid på migrationen förrän efter vi valt fler senatorer och kongressmedlemmar i november. Demokraterna spelar bara spel, och har ingen avsikt att lösa det här problemet. Vi kan få igenom bra lagstiftning efter den röda vågen.”

Melania Trump inspireras av 80-talsklassikern 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM

Medier

Texas