Oxfam: Barn på flykt misshandlas av polis

avTT

Foto: Kenny Karpov/AP/TT
Nyligen riktade Frankrike kritik mot Italien för att de vägrade att ta emot de 629 migranter och flyktingar som fanns ombord på räddningsfartyget Aquarius. Nu visar en rapport från hjälporganisationen Oxfam att fransk polis systematiskt och i strid med lagen skickar tillbaka barn på flykt till Italien.

Barn på flykt misshandlas, fängslas och skickas i strid mot lagen tillbaka till Italien av franska gränsvakter. Det skriver hjälporganisationen Oxfam i en rapport som också larmar om hur fransk polis ändrar i barnens papper för att de ska verka äldre än vad de är.

Polis i Frankrike stoppar rutinmässigt ensamkommande barn som flyr krig och förföljelse och sätter dem på tåg tillbaka till Italien. De gör till och med ändringar i barnens handlingar så att det ska se ut som om de vill åka tillbaka till Italien. Ändringar görs också av barnens ålder, enligt den brittiska hjälporganisationen Oxfam.

Barnen berättar om hur de har utsatts för fysisk och psykisk misshandel och hållits instängda över natten i trånga celler utan vare sig mat, vatten eller filtar att värma sig med. Det strider mot både franska lagar och EU-lagar, konstaterar Oxfam.

I ett fall tvingades en ung flicka från Eritrea att gå hela vägen tillbaka över gränsen. I famnen bar hon sin 40 dagar gamla bebis.

Minst 16 500 migranter och flyktingar – varav en fjärdedel är barn – har passerat genom den italienska gränsstaden Ventimiglia från juli 2017 till april 2018. Fler väntas under sommarmånaderna. Majoriteten flyr undan oros- och krigshärdar som Syrien, Sudan, Afghanistan och Eritrea.