Så ligger landet

Kvinnor mer nöjda med sex – män vill ha mer

Av: 

Helena Trus

NYHETER

Kvinnor är mer nöjda med sex – och män vill ha mer.

Det visar Aftonbladet/Inizios unika kartläggning av svenskarnas sexliv.

– Emotionellt är män mer beroende av kvinnor än tvärtom, säger sexforskaren Bo Lewin.

Över 3 000 svenskar har svarat på frågor om sitt sexliv och syn på sex, i en unik kartläggning av Aftonbladet/Inizio.

Varannan svensk som deltar i studien uppger att de vill ha mer sex än de har i dag. Samtidigt tycks fler svenskar vara mer nöjda i dag än enligt Aftonbladet/United Minds studie 2013.

På fem år har andelen som är nöjda med hur ofta de har sex ökat från 31 till 42 procent.

Emma Frans, forskare och vetenskapsjournalist, tror att en anledning kan vara jämställdheten.

– Nu för tiden så kanske man vågar ha sex på sina egna villkor, vilket har med jämställdheten att göra. Det handlar inte om att göra någon annan glad eller för att det är en äktenskaplig plikt. Man säger nej när man inte är sugen eller orkar och då när man väl har sex så är det ömsesidigt och bättre, säger hon.

Kvinnor mer nöjda med sex

I studien framkommer också att kvinnor är mer nöjda med hur ofta de har sex, jämfört med män.

44 procent av kvinnorna uppger att de har så mycket sex som de vill ha mot männens 41 procent.

Bo Lewin är professor emeritus i sociologi och sexforskare vid Uppsala universitet, och huvudforskaren bakom befolkningsstudien som gjordes 1996.

– Rent emotionellt är män i västvärlden mer beroende av kvinnor än vad kvinnor är beroende av män. Män har ofta bara ett djupt emotionellt förhållande med sin partner, medan kvinnor ofta har ett större nätverk och fler relationer att dela sina känslor med. Det är grunden till att män har ett större behov av sin partners närhet. Man vill ha närheten tillfredsställd, inte bara sexet.

Kvinnor klarar mer än män

Samtidigt tycks sex vara viktigare för män än för kvinnor och för de yngre än för de äldre. Bland de som har haft sex de senaste 30 dagarna vill mer än varannan svensk upp till 29 år ha mer sex jämfört med en tredjedel av de som är 65 år eller äldre.

– Män vill i större utsträckning ha mer sex än vad kvinnor uppger. Det är också så att kvinnor klarar av en hel del mer än män. Kvinnor i det samtida svenska samhället dubbelarbetar i större utsträckning, de har mer hemarbete och tar större ansvar på barnen. Kvinnan är i stor utsträckning starkare än män, vilket ett mansdominerat samhälle har svårt att erkänna, säger Bo Lewin.

Förvånad över resultatet

Isabelle Wahlf, sexrådgivare och programledare, förvånas över att studien visar att kvinnor är mer nöjda med hur ofta de har sex än män.

– Det trodde jag faktiskt inte. En studie jag läste nyligen angående pensionärer och deras sexliv visade att kvinnor var minst nöjda och önskade att ha mer sex. Men jag blir väldigt glad att höra att kvinnor är mer nöjda än män och hoppas det beror på att kvinnor är trygga i sig själva och vågar ta för sig. Varför män är mer onöjda är såklart svårt att säga, kan det bero på vad man lägger mest värde i i livet, betydande relationer, men kanske också normen om att killar ska ha väldigt mycket sex, eller myten om att killar är kåtare? Det är svårt att säga, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Isabelle, 32: Jag är kåt och älskar sex

ÄMNEN I ARTIKELN

Så ligger landet

Sex & samlevnad

Relationer

Sexualitet

Emma Frans

Jämställdhet