Här säljer de julmust och lussekatter – i juli

avBabs Drougge

NYHETER

Doften som varje morgon letar sig fram mellan butikshyllorna i Örebro är välbekant, men samtidigt främmande.

Visst är det saffransbullar – i juli?!

– De blir ju sugna så de handlar ju, säger bagerichefen Martina Persson Requena.

Solkatter och påskknutar – olika ord för samma sak. När butikerna ger sig på att sälja lussekatter utanför juletid brukar tilltaget maskeras med olika omskrivningar.

Bullarna som just nu är till salu på en Icabutik i Örebro heter emellertid bara lussekatter. Till dem kan man även köpa hem en flaska helt vanlig jul(i)must, eller varför inte ta en kopp glögg.

– Det är ju juli, så vi har döpt hela temat till jul(i) bageriet. Det har gått tillräckligt länge sedan julen och så får vi vänta lika länge till innan det blir jul igen, så lite julsmaker är väl aldrig fel, säger Martina Persson Requena, driftledare för bageriet på Ica Maxi Eurostop i Örebro.

1 av 4 | Foto: Privat
Frida Heed Malmquist och Martina Persson Requena på Ica Maxi Eurostop.

Aftonbladet kunde tidigare i somras avslöja att en butik i Stockholm sålde lussekatter som skulle gå ut i datum, under namnet solbullar.

Men lussekatterna i Örebro säljs inte för att minska matsvinnet, utan bakas från grunden i butiken.

– De är gjorda med smör och glädje. Det här har vi planerat länge. Vi har tingat lite must från i julas och så har vi äppelglögg som är helt ypperlig att serveras kall, så man kan njuta av julsmaker på sommarvis. Det är lite roligt när man gör någonting som inte förväntas av en.

1 av 2 | Foto: Privat
Butiken har gått all in med juldekorationerna.

Högtider och traditioner är en känslig fråga för många och såväl solkatterna som påskknutarna väckte starka reaktioner bland allmänheten. Bland glada utrop förekom även ord som ”hädelse” och ”skandal”.

Några sådana reaktioner har dock Martina inte märkt av bland kunderna.

– Det är ju lite busigt, men folk verkar tycka att det är en rolig grej. De flesta är ju förvånade och säger ”oj har ni lussekatter nu”. Men de blir ju sugna så de handlar ju, säger Martina Persson Requena.

Därför äter vi lussekatter 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM

Örebro

Jul

Glögg