Klart för toppmöte mellan Trump och Putin

Av: Simón Bustamante

Publicerad:

Toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin kommer bli av, rapporterar Reuters.

Datum och plats ska ha bestämts – och ska tillkännages i morgon.

Men redan nu finns uppgifter som pekar mot att mötet kommer hållas i Helsingfors.

USA och Ryssland har bestämt mötesplats och tidpunkt för ett toppmöte mellan Donald Trump och Vladimir Putin, rapporterar Reuters.

Enligt Yuri Ushakov, medarbetare på Kreml, kommer toppmötet äga rum i ett ”ömsesidigt passande tredje land”.

– Det här mötet har planerats under lång tid. Det har enorm betydelse för Ryssland och Amerika, men det har också stor betydelse för hela den internationella läget, säger Ushakov – och tillägger:

– Jag tror att det kommer bli sommarens stora internationella händelse.

Kan hållas i juli

USA och Ryssland kommer officiellt att tillkännage datum och plats för toppmötet på torsdag – men redan nu finns uppgifter om att Putin och Trump kommer att mötas i Helsingfors och att det kommer ske någon gång efter Natotoppmötet i Bryssel den 11–12 juli.

Yuri Ushakov tror att Putin och Trump kommer att samtala ”i flera timmar” – och ser även en möjlighet för båda ledarna komma med ett gemensamt uttalande om förbättrade relationer mellan USA och Ryssland, och därmed för internationell säkerhet.

Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov kommer sannolikt också träffa USA:s utrikesminister Mike Pompeo vid samma tillfälle.

Bolton: Inga konstigheter

Reuters skriver att det planerade toppmötet förmodligen kommer att irritera USA:s allierade, som exempelvis Storbritannien, som vill fortsätta isolera Putin – och som med bekymmer ser på Trumps vänliga inställning till Ryssland.

John Bolton ser dock inga konstigheter med att Trump och Putin ska mötas, eftersom många europeiska ledare redan har träffat Rysslands president.

– Många av presidentens kritiker har försökt vinna politiska poäng genom teorier och antaganden som visat sig helt felaktiga. Jag tror att presidenten, trots allt politiskt oväsen i USA, bestämt att ett direkt möte mellan honom och president Putin är av intresse för USA, säger Bolton.

Publicerad: