Nyheter

Bucht träffar EU-kommissionär om torkan

avTT

Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Landsbygdsminister Sven Erik Bucht (S) har begärt ett möte med EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan, för att prata om torkan, när EU:s jordbruksministrar möts i Bryssel måndagen som kommer.

Vad det kan resultera i, och när, är mer oklart.

– Jag kommer att förklara hur illa det är i Sverige och föra en diskussion om krisstöd och förtida utbetalningar, säger Bucht i samband med en pressträff efter torsdagens regeringssammanträde.

I måndags höll Bucht en presskonferens med Lantbrukarnas riksförbund och Jordbruksverket för att beskriva vad som görs för att lindra effekterna av dåliga foderskördar och fortsatt torka.

Bucht framhöll att han inte kan lova att EU-kommissionen går med på att öppna krisfonden, men själv anser han att argumenten för det är goda. Torkan har också gjort läget svårt i de baltiska länderna, i Finland, Polen och norra Tyskland.

Förra året öppnade kommissionen krisfonden för att stötta finska jordbrukares skador orsakade av allt för mycket nederbörd.

– Och vid mjölkkrisen för fyra år sedan gick kommissionen in och regeringen toppade upp det. Vi är inte helt ovana vid det, säger Bucht som för dagen inte har något besked om det kan bli aktuellt att regeringen, ur egen kassa, skjuter till pengar.

Han gläds över det engagemang som allmänheten visar för torkdrabbade bönder.

– Det är viktigt att vi en sådan här gång ställer upp för Sveriges bönder, det handlar också om att vi på lång sikt ska säkerställa livsmedelsproduktion i Sverige och med den oroliga omvärld vi har så blir det än viktigare.