Bakslag för Trumps nolltolerans mot migranter

Hur långt får ett land gå för att avskräcka illegala migranter?

Så långt att man separerar barn från sina föräldrar?

President Trump använder metoden i ett utstuderat politiskt spel. Men får smisk på fingrarna från oväntat håll.

Följ ämnen
Donald Trump

Sedan sex veckor tillbaka tillämpar USA ”nolltolerans” när det gäller personer som försöker ta sig illegalt över gränsen från Mexiko in till USA. Detta efter en order av Trumps justitieminister Jeff Sessions.

Nolltolerans innebär att alla som försöker korsa gränsen grips och fängslas i väntan på rättegång, i stället för att som tidigare föras till flyktingförvarning i väntan på deportation. Eftersom amerikansk lag förbjuder att barn sitter tillsammans med sina föräldrar i fängelse så separeras barnen till illegala migranter från sina föräldrar. Sedan nyordningen infördes har 2 000 barn tagit från sina föräldrar enligt statistik från USA:s gränsmyndighet.

Barnen förs till särskilda förvaringscenter och placeras därefter i fosterfamilj tills föräldrarna fått sin dom. När de utvisas är tanken att de ska återförenas med sina barn. Men det händer att migranter utvisas utan sina barn.

Denna nya taktik har av förklarliga skäl väckt ett ramaskri i USA.

Bort under ammning

Särskilt som de kommit ut berättelser om barn som slits från sina mödrar medan de blir ammade och sedan förs bort.

Upprördheten är så stor att kongressmän från både demokraterna och republikanerna begärt ett slut på vad man ser som en omänsklig behandling. Till det ska läggas en kör av människorättsorganisationer, kyrkor med flera.

Bakom beslutet om nolltolerans ligger en uttänkt strategi av president Trump.

Just nu är kongressen i färd med att fatta beslut om en ny migrationsreform. En av de frågor Trumps drev hårdast i valrörelsen och där han har stort behov av att visa på framgång. Mest av allt vill han bygga en mur mot Mexiko för i runda slängar 150 miljarder kronor.

Problemet är att han har svårt att få med sig tillräckligt många demokrater för att få igenom finansieringen.

På alla sina valmöten hävdade Trump att Mexiko skulle betala för muren. Vilket Mexikos regering föga förvånande avfärdat.

Skyller ifrån sig

Därför använder Trump i praktiken de separerade barnen som ett verktyg för att försöka tvinga demokraterna att gå med på en finansiering.

Varje gång frågan om att USA splittrar barnen från sina föräldrar kommer upp så skyller Trump på demokraterna. Det är deras fel eftersom så länge de vägrar att ge pengar till muren så är USA tvingat att tillämpa nolltolerans.

Så här skriver presidenten på twitter.

– Demokraterna tvingar fram att man bryter upp familjer vid gränsen med sin fruktansvärda och grymma agenda. Varje migrationsreform måste innehålla full finansiering av muren.

En av Trumps lögner

Detta är ännu en av Trump många lögner.

Hans regering har fattat ett aktivt och noga övervägt beslut om att införa nolltolerans, väl medvetna om vilka konsekvenser det skulle innebära för de illegala migranternas barn, men försöker lägga över skulden på motståndarna.

Både Trump och justitieminister Sessions har talat öppet om att syftet med nolltoleransen är att skicka en signal till alla de människor från Mexiko och övriga Latinamerika som planerar att ta sig in i USA att följderna kan bli mycket svåra för dem personligen. Nolltolerans är helt enkelt ett sätt att försöka avskräcka migranter.

Migranter som anmäler sig vid någon av de officiella gränsövergångarna och söker politisk asyl behandlas normalt annorlunda. Då sätts hela familjen i ett mottagningsläger i väntan på att asylansökan prövas. Men amerikanska medier har rapporterat om flera fall där även barn till vanliga asylsökande separerats från sina föräldrar.

Melania Trump har en annan åsikt

Trycket hårdnar nu på presidenten att sluta separera barn från sina föräldrar. Till och med hans egen hustru, Melania Trump, gick i går ut med ett ovanligt skriftligt uttalande där hon fördömde metoden.

– Jag hatar att se barn skiljas från sina föräldrar, säger hon. Jag hoppas att folk från båda politiska sidor slutligen ska kunna enas om en framgångsrik reform av migrationspolitiken.

Så tilläger hon.

– Vi ska vara ett land där alla lagar följs men också ett land som styr med hjärtat.

Att presidenten och rikets första dam öppet har olika åsikter i en viktig policyfråga hör definitivt inte till vanligheterna.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln