Miljöministerns skinnjacka sågas

NYHETER

Andreas Carlgrens skinnjacka en riksdagsfråga

Här är skinnpajen som fick riksdagsledamöterna att se rött.

Miljöminister Andreas Carlgren togs i örat – för sin jacka.

– Jag tror att talmannen pratade med honom om det, säger Sven-Erik Österberg (S).

Foto: Foto: SCANPIX
Miljöminister Andreas Carlgrens var klädd i skinnjacka vid debatten om vargjakt i riksdagen. Det föll inte i god jord. ”Vi var ganska överens i gruppledarkretsen om att skinnjacka inte är okej”, säger Sven-Erik Österberg (S).

Sveriges riksdagsledamöter har egentligen sommarlov, men tvingas på grund av en extrainkallad debatt om sjukförsäkringen bryta ledigheten under veckan. Bäst är nog att de lämnar foppatofflor, kortbyxor och urtvättade t-shirtar hemma.

Det har nämligen utbrutit ett mindre klädbråk i riksdagen om vad man bör – och inte bör – ha på sig.

”Lite slarvigt”

Det var i februari i år som miljöminister Andreas Carlgren (C) klev upp i talarstolen under en debatt om licensjakt på varg iklädd en svart skinnjacka. Detta har, enligt Svenska Dagbladet, lett till att partiernas gruppledare under möten med talmannen Per Westerberg diskuterat riksdagens klädkod.

– På gruppledarmötena diskuteras det över huvud taget mycket om regler och klädkoden kom upp eftersom det kommit klagomål från olika håll. Ett antal riksdagsledamöter hörde av sig till sina gruppledare och tyckte att det var lite slarvigt, säger Sven-Erik Österberg (S), partiets förre gruppledare.

Skinnjacka inte okej

Österberg tycker överlag att riksdagsledamöterna klär sig ganska bra, men Carlgrens jacka är han tveksam till:

– Nja, vi var nog ganska överens i gruppledarkretsen om att skinnjacka inte är okej. Jag tror att talmannen pratade med honom om det.

Även Folkpartiets gruppledare Johan Pehrson har deltagit under ett möte där klädreglerna diskuterats:

– Sist det var uppe ville alla hedra överenskommelsen om att uppträda vårdat, men sedan är det väl en tolkningsfråga vad man ska ha på sig. Om man ska ha skinnkavaj eller inte har jag inte riktigt tagit ställning till.

– Jag blir upprörd över vad folk tycker och påstår, inte över vad de har på sig.

”Enkelt vad gäller män”

Så vad bör man då ha på sig som folkvald riksdagsledamot?

Miljöpartiets gruppledare Mikaela Valtersson:

– Det är kavajtvång i kammaren och det är ganska enkelt vad gäller män. Så Carlgrens skinnjacka ... jag vet inte, jag. Haha. Vad gäller kvinnor går det inte att sätta på pränt på samma sätt.

Ledamöterna föreskrivs en vårdad stil, enligt riksdagens hemsida: ”För männen innebär det kavaj eller kavajliknande kofta. Slips är dock inte nödvändigt. Skulle en ledamot ha glömt kavajen finns det kavajer att låna på kammarkansliet.”

Carlgren själv skriver i en kommentar till Svenska Dagbladet om kravet på proper klädsel: ”Jag tycker det är okej och tycker att jackan passar med det.”