Den nya striden

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälften av S-distrikten vill peta Östros: ”Det här är mycket bittrare”

Foto: Foto: LOTTE FERNVALL
Splittrar Partiet I valberedningens första förslag petas Thomas Östros som Socialdemokraternas ekonomiske talesperson till förmån för Leif Pagrotsky. Något som har fått många distrikt att rasa. ”Nu får det vara nog med förnyelse”, säger en S-källa.

Thomas Östros splittrar S-Sverige.

Hälften av distrikten slåss för att få ha honom kvar.

Resten går på valberedningens linje och vill peta honom till förmån för Leif Pagrotsky.

Foto: Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
Pagrotsky kan ta över.

Knappt har partiet hämtat sig från partiledarstriden innan nästa strid blossat upp.

– Det här är mycket bittrare för nu handlar det om människor som ska petas, säger en socialdemokrat.

I Berit Andnors första förslag sparkas Thomas Östros. Han är ”skuggfinansminister” och därmed en av de tre främsta i partihierarkin:

– Den som är ekonomiskpolitisk talesperson måste sitta i verkställande utskottet. Eftersom det är den posten som diskuteras mest just nu måste valberedningen även formera ett helt nytt VU, säger en person med stor insyn i arbetet.

Symbol för förlusterna

Att peta Östros är mycket kontroversiellt.

Skogslänen i norr och Mälardalsdistrikten Sörmland, Uppsala, Västmanland och Örebro har gått i taket över förslaget. Distrikten har redan åkt på en svidande förlust i partiledarstriden, där de drev Östros namn, och är nu kraftiga motståndare till förslaget från valberedningen.

– Nu får det vara nog med förnyelse, säger en S-källa.

På andra sidan finns distrikten som ropar efter ännu större förändringar. De som ser Östros och gruppledaren i riksdagen Sven-Erik Österberg, som symboler för de två senaste valförlusterna.

”Borde ha varit klart”

En annan vars namn diskuteras flitigt är Ylva Johansson, suppleant i VU. Hon anses ha varit handplockad av Mona Sahlin och därför en av dem som bör bytas ut. I hennes ställe kan Veronica Palm komma. Från Stockholms län driver man frågan om att lyfta upp Mikael Damberg till en ordinarie plats i VU.

Så här knappt en vecka före kongressen är valberedningens arbete allt annat än färdigt.

– Det borde ha varit klart i går. Det måste finnas en förankring inför kongressen, säger Jytte Guteland, SSU:s ordförande.

Publicerad: