Den nya arabvärlden

Här övar svenska Jas-plan med Nato

Av: 

Eric Thorsson

NYHETER

Snart kan planen komma att skickas till Libyen

Övar med Nato På tisdagen övade svenska Jas-plan tillsammans med Nato ovanför Östersjön. Planen kan komma att skickas till Libyen om Nato begär det.

Foto: F 17/Försvarsmakten

Här övar svenska Jas-plan med Nato – bara dagar innan de kan skickas till Libyen.

I går var svenska plan med och övade över Östersjön för första gången.

– Vi har blivit mer på när det gäller att vara med på Natoövningar, säger Kent Löving på flygflottiljen F 17.

Enligt F 17:s informationschef har Sveriges deltagande i övningar med Nato ökat de senaste åren.

Foto: F 17/Försvarsmakten

I går höll Nato övningen Baltic Regional Training Event för åttonde gången. För första gången deltog Sverige.

– De frågade oss och vi tackade ja, säger Kent Löving, informationschef på F 17 i Kallinge.

Under övningen i går tränade de baltiska ländernas stridsledning på att lämna över ett skadat flygplan till Sverige över Östersjön.

– Scenariot var att ett plan har tappat radiokommunikationen. Då måste det eskorteras i säkerhet av stridsflygplan. Det har varje land med havsgräns skyldighet att öva, säger Kent Löving.

Skarpt läge om några dagar

Om Sverige skickar Jas-plan till Libyen blir det sannolikt några av planen från F 17. I teorin skulle de piloter som övade med Nato igår kunna göra samma sak – fast i skarpt läge – om bara några dagar. Det finns två divisioner på flygbasen.

– Divisionen i beredskap kan vara redo att åka inom tio dagar. Under tiden har båda divisionerna ordinarie övningsverksamhet, säger Kent Löving.

De svenska riksdagspartierna är alla, bortsett från SD, positiva till att skicka Jas. Carl Bildt har inte velat ge något besked åt något håll ännu, men om Nato skulle ställa frågan så får man sannolikt ett ja. Utan sådana indikationer skulle inte Nato fråga över huvud taget enligt uppgift till Aftonbladet.

”Väl förberedda för Libyen”

Sverige har de senaste åren ökat sitt deltagande i övningar med Nato enligt Kent Löving.

– Vi har blivit mer på när det gäller att visa att vi vill vara med på Natoövningar, säger han. Vi övade med danskarna så sent som i förra veckan.

Om det nu blir så att Sverige skickar Jas till Libyen kommer vi att kunna samarbeta väl med Nato tror Löving. Övningar med länder utanför norden sker hela tiden. F 17 har till exempel haft en stor övning i Norrland och i sommar hålls en övning på Island med bland annat USA och Storbritannien.

– Vi är väl förberedda. Att upprätthålla en flygförbudszon och ge understöd till marktrupper ingår i en pilots ordinarie arbetsuppgifter, säger han.

Nato-styre inte klart

Det är inte klart än exakt hur operationen i Libyen ska ledas när USA snart drar sig ur rollen som ledare.

Först var USA, Storbritannien och Frankrike överens om att Nato borde leda hela operationen. Men flera länder, framför allt Turkiet, var emot att arabvärlden lämnas utanför. Enligt flera medier är det senaste förslaget att Nato ska leda den militära verksamheten, medan de politiska besluten ska fattas av ett råd bestående av utrikesministrar från flera länder.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Den nya arabvärlden

Libyen