Hittade vid liv efter nio dagar

Japan: 80-åring och hennes barnbarn, 16, hittades vid liv under bråte i ödelagd stad

1 av 4 | Foto: REUTERS
Överlevare 80-åriga Sumi Abe höll sig vid liv med hjälp av sonsonen, som lyckade hämta yoghurt inne i det raserade huset.

Två överlevande, Sumi Abe, 80, och hennes barnbarn Jin Abe, 16, hittades i dag i den förstörda staden Ishinomaki, nio dagar efter jordbävningskatastrofen och tsunamin, uppger en talesman för polisen i Ishinomaki.

Enligt nyhetsbyrån AP hittade räddningsarbetarna den 16-årige pojken Jin på taket till ett ihoprasat hus där han bott tillsammans med sin farmor. Pojkens rop på hjälp ledde räddningsarbetarna till honom. 16-åringen visade sedan räddningsarbetarna in i det raserade huset där 80-åriga Sumi hittades.

Överlevde på yoghurt

Sumi och Jin satt i köket när jordbävningen kom. Huset rasade ihop, men sonsonen lyckade hämta mat åt dem i kylskåpet, bland annat youghurt, vilket förmodligen räddade deras liv.

Det finns få detaljer om 80- och 16-åringens hälsotillstånd, men enligt utsagan var de mycket svaga och hade lågs kroppstemperatur. Jin skakade och saknade känsel i ett ben, uppger räddningsarbetare för den japanska tv-kanalen NHK.

– De hittades vid medvetande, har räddats och förts till sjukhus, sa polistalesmannen enligt AFP.

Ingen räddning kom

Pojken har berättat att han har hade telefonkontakt med sin mamma – men att den bröts efter en tid. Han berättar att ingen kom för att rädda dem, så han klättrade upp på taket och vinkade åt en helikopter som passerade.

Läkare säger att pojken hade låg kroppstemperatur, den låg bara på 28 grader när han räddades. Han hade också förlorat känseln i sitt vänstra ben.

Farmodern har klarat sig oskadd.

Räddades med helikopter

TV-bilder visade när Sumi och Jin räddades upp i en helikopter och fördes till röda korsets sjukhus i Ishinomaki.

Det totala antalet döda och saknade övergår på söndagen 20 000 personer. 8 133 personer är bekräftade döda och ytterligare 12 272 saknas - totalt 20 405 människor.

Värst drabbat är Miyagiprefekturen, där Ishinomaki ligger, med en dödssiffra på 4 882.

Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM