STRIDEN I MORSE

Bombregn över Libyen – nya hot från Gaddafi

NEW YORK/KAIRO/STOCKHOLM. I morse föll bomberna vid Gaddafis palats i södra Tripoli.

På dramatiska tv-bilder lystes natthimlen upp av luftvärnseld och flera explosioner hördes i bakgrunden.

Samtidigt växte oron för att diktatorn ska hämnas med senapsgas mot sin egen befolkning.

Kriget i Libyen är i full gång.

I natt avfyrades 112 kryssningsmissiler från amerikanska och brittiska fartyg i Medelhavet. De var, enligt uppgift, riktade mot luftvärnsbaser i utkanten av Tripoli och Misrata.

Tidigt i morse kom uppgifter om att även brittiskt stridsflyg avfyrade robotar inne i Libyen. Vid 06-tiden rapporterade tv-kanalen CBS att amerikanska bombplan har släppt 40 bomber på en stor libysk flygplats.

Flera explosioner

Amerikanska CNN kablade ut dramatiska bilder där libysk moteld skar genom natthimlen över Tripoli och i bakgrunden hördes flera explosioner.

Enligt AFP föll flera bomber nära Gaddafis palats i södra Tripoli.

Ett vittne berättade för CNN att tre kraftiga explosioner hörts nära Tripolis flygbas. Hon såg också en lång rad militärbilar ge sig in i centrala staden. Soldaterna vevade ner bilrutorna och sköt rakt ut på gatorna, enligt kvinnan:

– Människor här i Tripoli grips av panik. De är inte rädda för angriparna men för Gaddafis reaktion på angreppen.

Västmakterna uppges också hålla noggrann uppsikt över ett litet garage söder om staden Sirte.

Där förvarar Gaddafi ett halvdussin stora behållare med senapsgas som skulle kunna döda en stor del av Libyens befolkning.

Hindra Gaddafi

Syftet med västmakternas operation – kallad Odyssey Dawn – är att hindra Gaddafi från fortsatta attacker på den egna befolkningen och att upprätthålla FN-resolutionen om flygförbud.

– Det här var inte den lösning vi och våra allierade i första hand hade tänkt oss. Men vi kan inte titta på när en tyrann säger till sitt folk att han inte tänker visa barmhärtighet, sa USA:s president Barack Obama i ett tal från Brasilien.

Motattack

I morse gick Gaddafi även till motattack i informationskriget. Den libyska regimen uppgav att bomberna bland annat hade träffat skolor och barnsjukhus. 48 civila uppgavs ha dödats, samtliga påstods vara kvinnor och barn.

–De fyller våra sjukhus och ambulanser försöker nu rädda så många civila liv som möjligt, sa en talesman för regimen enligt AP.

Hotar med heligt krig

Tidigare under natten, i ett tal via en raspig telefonlina i libysk stats-tv, hotade Gaddafi att anfalla militära och civila mål i ”helig krig”:

– Hela Medelhavet och norra Afrika har blivit ett slagfält på grund av detta barbariska korståg. Vapen kommer att delas ut till folket så att landet kan försvaras.

Afrikanska Unionen krävde i natt ett snabbt slut på angreppen mot Libyen. Gaddafi hade en viktig roll i skapandet av unionen.

Publisert: