Katastrof efter kraftigt regnade i Australien

NYHETER

Översvämningarna lika stora som Frankrike och Tyskland

1 av 6

Översvämningarna efter cyklonen Tashas framfart i Australien blir allt värre.

På nyårsaftonen var ett område lika stort som Frankrike och Tyskland dränkt i vatten.

22 städer har översvämmats eller isolerats.

Regnet har öst ner över delstaten Queensland sedan den 18 december. Enligt australiska myndigheter är hälften av delstaten översvämmad av vattenmassorna och 200 000 människor har fått sina hem helt eller delvis förstörda.

Sammanlagt har 22 städer isolerats eller översvämmats. Två städer har helt tömts på invånare.

9 meter höga vattenmassor

Nästa stad i vattnets väg – Rockhampton – förbereder sig för vattenmängder upp till 9,4 meter höga, uppger AP. Invånare samlade ihop mat och kläder och gjorde sig beredda att lämna staden på nyårsaftonen.

– Det här är en mycket allvarlig situation. Polisen uppmanar människor i drabbade områden att lämna sina hem, säger borgmästaren i Rockhampton Brad Carter.

Australiens premiärminister Julia Gillard har avbrutit sin julsemester för att lova hjälp till de översvämningsdrabbade.

– I en del samhällen har översvämningarna aldrig nått den här nivån förut så länge vi fört statistik, sa Gillard på en pressträff och varnade samtidigt för mer regn.

Miljardkostnad

Men även om regnet upphör lever risken för fler översvämningar kvar. Floderna i området ligger på rekordnivåer och när vattenmassorna når fram svämmar de över.

Hittills har översvämningarna kostat Australien miljardbelopp. Ekonomer bedömer att förlusterna orsakade av regnet uppgår till sju miljarder dollar för jordbruket och kolindustrin, som är viktig i Queensland.

Julia Gillard har också lovat ytterligare 7 miljoner extra till de drabbade familjerna. I staden Bundaberg har familjer vars hem översvämmats fått drygt 7 000 kronor per vuxen och 3 000 kronor per barn i bidrag för att täcka upp för kostnaderna.