Öland totalt insnöat

NYHETER

Trafikläget i Kalmar län akut: 2,5 meter höga drivor och sjuktransporter måste ske med bandvagn

Foto: KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Plogbilarna kör fast och bandvagnar har fått rycka ut för sjuktransporter. Öland är totalt insnöat.

– Man ska absolut inte ge sig ut på vägarna, säger Mikael Gard, räddningschef i beredskap i Mörbylånga kommun.

Enligt honom är läget som värst på södra Öland från brofästet och nedåt.

– Vinden har dragit ihop drivor som på sina håll är 2-2,5 meter. Plogbilarna kör fast och lastmaskiner måste köra före dem och gräva för att de ska ta sig fram, säger Mikael Gard och berättar att sikten är kraftigt begränsad i snöyran.

Hoppas inget allvarligt händer

– Man får bara hoppas att inget allvarligt händer. Flera delar av ön kan det ta timmar att ta sig fram till som det ser ut just nu.

SMHI:s klass 2-varning som igår låg över Skåne och Blekinge ligger idag kvar för hela Kalmar län samt Öland och Gotland det närmaste dygnet.

– Det kan komma upp till två decimeter nysnö i det här området och det kommer vara fortsatt blåsigt även imorgon, säger Lisa Frost.

Annandagen värst i östra Svealand

Ovädret kommer sedan röra sig norrut under juldagskvällen. På annandagen när många julfirare väntas återvända hemåt beräknas ovädret framförallt uppehålla sig i östra Svealand och sydöstra Norrland.

– Det kan även bli snöfall i väster vid norska gränsen men i övriga landet blir det bra väder och uppehåll på annandagen, säger Roar Inge Hansen, meteorolog på Storm Geo.

Hela julhelgen bjuder dock på minusgrader i hela landet och i norr kan det bli riktigt kallt.

– Föregående natt hade de minus 37 grader i Jonsele, som var kallast i Sverige. Hemavan hade minus 33 grader och ungefär så kommer det se ut under resten av helgen också. Många orter kommer ha temperaturer ner mot minus 30 grader, säger Roar Inge Hansen.

”Snorhalt”

Trafikverket och polisen varnar dock för mycket halt väglag i hela Sverige. För dem som ger sig ut på vägarna gäller det vanliga – starta i tid och håll avstånden.

– Det är snorhalt ute. Det blev jag själv varse om när jag körde till jobbet i morse, säger Ronnie Eriksson på Stockholmspolisen.