Presidenten som vägrar avgå får ”sista chansen”

Tre afrikanska ledare ska flyga in och hämta honom

Flera afrikanska ledare säger att det är ”sista chansen” för Elfenbenskustens motsträvige president Laurent Gbagbo.

Om han inte avgår hotar de att avsätta honom med våld.

Hittills har 14 000 ivorianer flytt oroligheterna.

Laurent Gbagbo.
Laurent Gbagbo.

I slutet av november förlorade den sittande presidenten Gbagbo valet mot rivalen Alassane Ouattara.

Men hittills har han styvnackat vägrat avgå.

En i stort sett enig omvärld står bakom Ouattara som rättmätig president och sätter allt hårdare press på Gbagbo.

Hotar med våld

Det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas hade i fredags ett toppmöte där de hotade att ta till våld om Gbagbo inte avgår självmant.

Det är dock tveksamt om det hotet är realistiskt. Inget av de 15 västafrikanska länderna i Ecowas har specialstyrkor som är kapabla att utföra ett sådant uppdrag. Och FN skulle knappast godkänna en invasion, där civilbefolkningen oundvikligen hamnar i kläm, skriver AP.

173 har dött

Hittills har minst 14 000 ivorianer flytt våldet och kaoset i Elfenbenskusten. Enligt FN har 173 människor dött i strider mellan de båda sidornas anhängare.

På tisdag flyger presidenterna i Benin, Sierra Leone och Kap Verde till Elfenbenskusten för att prata allvar med Gbagbo. De säger att de kan ta med honom när de flyger ut igen, och erbjuder honom asyl i valfritt land inom Ecowas.

På söndagen meddelade franska myndigheter att de hindrar ett av Gbagbos flygplan i Frankrike från att lyfta. Det gör de på order av Ouattara, som alltså stöds av såväl EU som FN, USA och Afrikanska Unionen.

Outtara har också utlyst en generalstrejk på måndagen för att pressa Gbagbo ytterligare. Enligt AP börjar Gbagbos kassakista sina.

Publisert: