Nyheter

Budgetkrisen över i USA

NYHETER

En budgetavtal nåddes i elfte timmen i USA vilket innebär att delar av den federala statsapparaten inte stängs ned.

President Barack Obama välkomnade beskedet och sade att budgetnedskärningarna är smärtsamma, men att amerikanerna måste leva med dem.

– Några av nedskärningarna vi går med på kommer att bli smärtsamma och jag skulle inte ha gjort de här nedskärningarna under bättre omständigheter, sade han och tillade:

– Men att börja leva inom våra tillgångar är enda sättet att skydda de investeringar som kan hjälpa Amerika att konkurrera om nya jobb.

Gjort eftergifter

Enligt Obama har både Demokrater och Republikaner gjort eftergifter för att säkra kraftiga nedskärningar, de mest omfattande någonsin i en amerikansk budget.

Oenigheten om familjeplanering, som utgjort ett hinder för budgetuppgörelsen, löstes kort innan beskedet om att en överenskommelse nåtts. Då hade frågan om lokala skattepengar till familjeplanering lösts, enligt Demokraten Richard Durbin.

Enades slutligen

Tvisten som dragit ut på förhandlingarna om årets budget, som i år har ett underskott på drygt 1 600 miljarder dollar, har handlat om belopp i storleksordningen 35 till 40 miljarder dollar. Politikerna enades slutligen om nedskärningar på 38,5 miljarder dollar.

Stänger USA:s regering vid midnatt? | SvD

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter