Harry sitter fast – på Nordpolen

Foto: Prins Harry på Nordpolen.
NYHETER

LONDON. Snöstormen slet upp en spricka i landningsbanan.

Nu sitter prins Harry fast - på Nordpolen.

– Det dröjer minst 24 timmar innan han kommer därifrån, säger en källa med insyn.

Prins Harry har följt med brittiska soldater som skadats i strid på en vandringsexpedition till Nordpolen.

I går skulle han ha flugit tillbaka till Svalbard för att påbörja resan hem till sin storebror Williams bröllop men på grund av det dåliga vädret är han fast Nordpolen.

Tvingades vända

I går slets en en meter bred spricka i isen upp som sträcker sig över hela landningsbanan. Det gjorde att det flygplan som skulle ha hämtat Harry tvingades vända när det kommit halvvägs och flyga tillbaka till Svalbard.

– Det hade varit förenat med livsfara om man försökt landa, förklarar Aftonbladets källa som varit i kontakt med piloterna.

”Ironiskt”

På Nordpolen har prins Harry kunnat söka skydd på den ryska forskningsstationen Barneo där han bor i tält. Det hårda vädret gör att man inte kunnat skicka upp helikoptrar för att söka efter en ny lämplig landningsbana. Istället måste man vänta ut ovädret, enligt uppgifter på Barneos hemsida.

– Så prins Harry, trea i kö till den brittiska tronen, får sätta sin tilltro till ryssarna helt enkelt, det är lite ironiskt på något sätt, säger Aftonbladets källa.

För en vecka sedan fick prinsen testa vinterutrustningen på Svalbard i väntan på avfärden mot Nordpolen. I en specialsydd kölddräkt hoppade han ner i en isvak och konstaterade att kronjuvelerna fick sig en köldkyss:

Om ett dygn

– Det kniper till kring kulorna, skrattade han då i det iskalla saltvattnet.

Nu är han själv fast i snöstormen, men humöret på forskningsstationen beskrivs som bra. Tur det för prinsen lär bli kvar ett tag till.

– Det dröjer minst 24 timmar innan han kommer därifrån. Man ska göra ett nytt försök att ta sig dit, men det blir tidigast om ett dygn. Ryssarna måste ju göra i ordning en ny landningsbana först.