Nazist-sabotörer steg i land i USA

NYHETER

Skulle skapa kaos – men misslyckades kapitalt

Mitt under Andra världskriget släpptes nazistiska sabotörer iland i Florida och Long Island.

Endast iklädda badbyxor och militärkepsar.

Målet var att utföra terrordåd i USA – men den ambitiösa planen slutade i ett monumentalt fiasko.

Brittiska säkerhetstjänsten MI-5 släpper nu fler hemliga dokument från Andra världskriget.

Tidigare har det kommit fram att hemliga gerillagrupper skulle kämpa för ett Fjärde rike med bland annat förgiftad korv och piller som avgav dödligt gift i kontakt med cigarretter. Nu avslöjas nazisternas planer på att orsaka förödelse i USA, skriver AP.

Terrordåd i USA

Operation Pastorius var minutiöst förberedd.

1942 steg en grupp på åtta nazister iland i Long Island och Florida. Tyskarna hade alla bott i USA och de var specialutbildade för sabotage och bombtillverkning. Planen var att tyskarna skulle beblanda sig med befolkningen och sedan genomföra terrordåd mot fabriker, järnvägar och mot judiska butiker.

Berättade allt på fyllan

Men några attentat blev det aldrig av.

– Operationen var inte direkt briljant planerad. Valet av ledare för gruppen var uselt, han ville ge upp omedelbart, säger brittiske historikern Edward Hampshire till AP.

Problemen började redan när gruppen lämnade Tyskland. I Paris blev en soldat så full på hotellet att han började skryta vitt och brett om att han var hemlig agent.

Väl i USA gick ubåten som skulle släppa av gruppen vid Long Island på grund.

– Det var bara kustbevakningens lathet och inkompetens som gjorde att de aldrig greps, skriver MI-5 i den tidigare hemligstämplade rapporten.

Ledaren gav upp direkt

I Florida gick det ännu sämre. Efter att, enligt rapporten, ha tagit sig iland iklädda endast badbyxor och armé-skärmmössor bestämde sig gruppens ledare George John Dasch för att ge upp och överlämna sig, skriver AP.

– Han ringde FBI och krävde att få prata med högste chefen J Edgar Hoover, står det i MI-5-rapporten.

Dasch avslöjade namnen på alla i gruppen och inom ett par månader hade alla utom Dasch och en till fällts och dömts till döden.

Operation Pastorius var över innan den ens hade börjat.