Hus och hem

Vackra betongfat

NYHETER

När du väl har börjat gjuta i betong öppnar sig en helt ny värld. Du ser på dina föremål, inne som ute, med helt nya ögon. Skålar, brickor, mjölkpaket, barnens hinkar och kakformar, fantasin har inga gränser!

Helena Aro, redaktör på Aftonbladet.

Här har vi gjutit sommarens vackraste betongfat av gamla silverbrickor. Det finns två sätt att gå tillväga, om du blandar ihop finbetongen lite tjockare så kan du vända brickan med undersidan uppåt, sen kan du helt enkelt klappa på betongen med en spade och göra en valfri tjock undersida. Avsluta med något hårt och platt och lägg ovanpå den gjutna brickan, så underdelen blir slät när du sen ska vända på betongbrickan och använda den.

Helena Aro

Gör ett fat av en takrosett

Att göra vackra dekorationer till trädgården och blomsterrabatterna är både kul och superenkelt. Här har vi tillverkat ett runt fat av en vanlig takrosett i frigolit.

 
Så här gör du:

Börja med att blanda finbetong enligt anvisningarna på  förpackningen.

Häll upp betongen i en passande balja, ca 3–4 cm, beroende på hur tjock du vill ha fatet.

Smörj in frigoliten ordentligt med vanlig matolja, så den släpper lättare från betongen.

Lägg nu i takrosetten i betongen med mönstret nedåt och tryck till ordentligt.

Låt betongen härda. Ta bort frigoliten, ibland fastnar den lite i betongen och då får man sitta och pilla bort bitarna med en kniv.

Takrosetter hittar man på de flesta välsorterade byggvaruhus.
 

Tips! Färga betongen

Du kan blanda pigmentpulver direkt i bruket. Eller etsa. Färgen reagerar då med befintliga mineraler i betongen och ger känsla av natursten, du slipper det påmålade utseendet. Pigment finns i de flesta kulörer som grågrön, terrakotta och rost – och det till en billig peng. Gå in på exempelvis www.capton.se, klicka på ”pigment” för instruktioner.

-

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – köp nu!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hus och hem

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Gör det själv