Svenska turister döda i båtolycka i Vietnam

avSusanna Vidlund, Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

De unga kvinnorna sov i hytten när båten sjönk

1 av 3

De två svenskorna låg och sov under däck när turistbåten plötsligt tog in vatten.

Efter ett par minuter hade hela båten försvunnit under vattenytan.

Svenskorna och tio andra passagerare omkom i den tragiska olyckan.

Utflyktsbåten med 27 personer ombord, varav sex besättningsmän, sjönk i Halongbukten nära Titov Island klockan fem lokal tid på torsdagen.

– Det var två unga svenskor i 20-årsåldern ombord, vi har fått bekräftat att de omkommit, säger Anders Jörle på utrikesdepartementet till Aftonbladet.

Svenskorna är hemmahörande i Mellansverige. De var i Vietnam tillsammans på en så kallad backpack-resa. De hade rest omkring i regionen sen i november förra året.

12 kroppar bärgade

– Sammanlagt omkom 12 personer i olyckan, 11 turister och en guide, uppger Giang Quoc Duy, vice ordförande på Bai Chay-sjukhuset för Aftonbladet.

15 personer kunde räddas från den sjunkande båten och fördes till sjukhus med lindriga skador.

– De hade panik, men återvände till sina hotell efter att ha fått första hjälpen, säger Giang Quoc Duy.

Förutom de två svenskorna omkom en brittisk, två amerikanska, en japansk, en fransk, två ryska, en schweizisk, en vietnamesisk och en australisk medborgare med vietnamesisk bakgrund.

Bröts sönder

Lokal nyhetsmedier i Vietnam uppger att båten kryssade över natten i Halongbukten då den fick motorproblem, tog in vatten och därefter sjönk.

De omkomna turisterna ska ha legat och sovit i sina hytter när olyckan inträffade.

23-årige George Fosmire som befann sig ombord på båten berättar om sin sista stund ombord:

– Åh herregud… Båten sjunker. Vi måste av. Det var det sista hans flickvän sa innan båten kantrade och hon föll ur bädden i deras hytt.

Tog sig ut genom fönster

George berättar med bruten röst för nyhetsbyrån AFP att hans flickvän och ytterligare en ung kvinna som befann sig i deras hytt, troligtvis inte lyckades undkomma vattenmassorna som snabbt fyllde båten.

– Det hela tog bara mellan en halv till en minut.

Själv lyckades George Fosmire ta sig ut genom ett fönster.

– Jag var tvungen att trycka mitt ansikte mot taket och försöka suga in luft, berättar han.

George och de andra som överlevde båtolyckan räddades av andra båtar som befann sig i närheten.

Polisen utreder

Enligt väderleksrapporterna var vädret klart och lugnt i området när olyckan inträffade. Polisen har nu fått i uppgift att utreda omständigheterna bakom händelsen.

– Enligt våra uppgifter bröts delar av båten plötsligt sönder, säger Vu Van Thin, talesman för myndigheterna i Quang Ninh-provinsen till AP.

Halongbukten ligger tre timmar öster om Vietnams huvudstad Hanoi. Bukten är mycket populär bland turister i Vietnam. Många turister tar båtturer med övernattning i skärgårdslandskapet med kalkstensklippor.

Inte första olyckan

Det är inte den första katastrofen som slår till mot den populära turistattraktionen Halong Bay.

I september 2009 omkom tre utländska turister, två från Storbritannien och en från Frankrike, samt en lokal guide när deras båt kantrade på grund av kraftigt regn.

2006 slog en kraftfull storm till mot Halong Bay och ledde till att en båt kapsejsade och tretton personer som var ombord omkom.

2002 kapsejsade två turistbåtar i samband med starka vindar i Halong Bay och ett antal turister omkom.

Under de tio första månaderna förra året besökte mer än 2,3 miljoner turister Halong Bay. Hälften av dem var utlänningar. Under perioden genomfördes cirka 200 000 båtfärder.

KÄLLA: SYDNEY MORNING HERALD.

Publicerad: